Priča o fotografiji obješene Srebreničanke zbog koje je plakao svijet

U aprilu 1996. godine dvije britanske novinarke došle su u Bosnu i Hercegovinu kako bi pokušali otkriti identitet žene, čije su tijelo reporteri fotografirali nakon što se ubila u šumama kraj Srebrenice, u julu 1995. godine.

Radilo se o Kim Wilsher, koja je danas novinarka Guardiana, i fotografkinji Lynn Hilton.

Na dan, kad je krvniku Ratku Mladiću potvrđena doživotnog zatvora, Wilsher se oglasila na Facebooku, podsjetivši svjetsku javnost na ovu tragičnu priču.

Njen komentar objavljujemo u cijelosti, uz napomenu da je komentar na njen post ostavila i Lynn Hilton, koja je napisala:

“Sjećam se da sam plakala tokom cijelog intervjua. Mladić će trunuti u paklu.”

“U aprilu 1996. Lynn Hilton i ja otišli smo u Bosnu pokušati otkriti identitet žene fotografirane kako visi s drveta nakon pada Srebrenice. Slika je obišla svijet, ali u to je vrijeme bila poznata samo kao “Obješena žena”.

Osjećala sam da bismo morali znati ko je ona.

Uz pomoć bosanskih istraživača uspjeli smo joj dati ime: Ferida Osmanović.

Imala je 31 godinu.

Njenog supruga Selmana (37) odvela je tzv. vojska bosanskih Srba predvođena generalom Ratkom Mladićem i masakrirala. Više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno je u Srebrenici.

Pronašli smo i Feridinu i Selmanovu djecu, Damira (13) i Fatimu (10) koji su boravili kod rođaka u selu izvan Tuzle i razgovarali s njima o svojoj majci.

Bio je to jedan od najtužnijih intervjua koje sam ikad obavila – a imala sam ih mnogo…

Fatima nam je tada rekla: “Znamo da se naša majka objesila. Otišli smo do njenog groba, ali na njemu nije pisalo ime, već je samo pisalo ‘obješena’ na drvenom uzglavlju. Pa smo na dasci njeno ime napisali flomasterom.”

Damir se tad prisjetio noći kad je njegova majka nestala:

“Bila nam je druga noć u kampu i majka nas je stavila u krevet. Spavali smo na asfaltu s pokrivačima. Rekla je da nas voli i laku noć i legla je kraj nas. Kada sam se probudio, nje nije bilo…”

Njegova izbezumljena majka odšuljala se do obližnjeg grabovog drveta, splela svoj crni platneni remen sa smeđim šalom u omču i stavila ga oko vrata.

Sljedećeg dana, 17. jula, u 7.30 sati, grupa djece je našla njeno tijelo.

“Nemamo oca, a sada nemamo majku”, rekla su nam njena djeca.

Svi u sobi plakali smo bez prestanka…

Ovu priču nećete naći nigdje na internetu.

Objavljena je u Mailu u nedjelju 14. aprila 1996. prije interneta i nikada nije nigdje prenesena.

Imam samo izrezani papir te priče, ali ne treba mi ni to da bih se sjetila strašnih detalja.

Zašto to sada prepričavam?

Pa, Ratko Mladić, takozvani Mesar Balkana, i čovjek koji stoji iza masakra u Srebrenici izgubio je žalbu na presudu iz 2017. godine za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Trunut će u zatvoru, i trebao bi zbog onoga što je učinio.

“Obješena žena” – bila je samo jedna od hiljada i hiljada žrtava balkanskih ratova, ali njena je slika postala simbolom strahote u Bosni.

Drago mi je da joj je Lynn Hilton uspjela dati ime.

PS: Žao mi je ako ova fotografija vrijeđa. Objavljena je širom svijeta 1996. godine i, kako sam napisala, postala je moćan simbol izdaje Srebrenice. Danas, ona ne bi bila objavljeno. piše RadioSarajevo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79