Priča o poznatom Travničaninu koji je odležao zatvorsku kaznu zbog šale na račun Tita

Napio se Marin (nadimak Zajke Golomana) u ”Konaku” gdje je radio kao konobar kod Brice, Mladena Beljana. Popeo se na stol i pjevao i onda rekao: ”Doće vrime kad će Tito kužit Jovanku kroz rešetke”.

I ”dok si rek’o keks” stigla je ”Marica”, strpali su Marina i odvezli ga do sudije za prekršaje, koji mu je na licu mjesta odrezao šest mjeseci pa je odmah sproveden u Centralni zatvor u Sarajevu.

Kad su, nekoliko mjeseci kasnije, drugovi rukovodioci iz Sarajeva sletjeli na stadion, dočekao ih je Grmalj (Izet Nalić) koji je već tada dobio titulu ”upravnik aerodroma”. Pošao je sa njima i na Vlašić da ih zabavlja. Hamdija Pozderac, koji je bio predsjednik komisije za pomilovanje, upitao je Grmalja: ”Đe ti je onaj tvoj kenjac”? – Još je u Centralnom, guli već peti mjesec i stalno kuka kako mu je teško.

Ama da je udario na bilo koga drugog sredili bi nekako, ali na Predsjednika! Znaš kako je! – reče Hamdija.

Ipak je prebačen u Butmir na Ekonomiju i tamo je kopao krompire. Po izlasku je tek morao ići na pravo suđenje. Da ne bude čaršiji na očima, Ćiro Blažević ga je odmah odveo kod sebe u Kraljevice, a sudac Drago Bodul je, vjerovatno na mig s nekog višeg mjesta, držao predmet u ladici do zastare.

iz knjige: Kronike travničke i dolačke Autor: Janko Duić

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79