Priča ogorčene Hrvatice: Gdje su nam gosti iz BiH? Nema nigdje nikoga!

Hrvatica Dajana Sakač-Kristić već 15 godina iznajmljuje apartmane u mjestu Trpanj na poluotoku Pelješcu. Kao i svake godine, i ove godine u jeku turističke sezone čekala je svoje goste iz Bosne i Hercegovine, ali ih nažalost nije dočekala.

Čini se kako je pandemija koronavirusa i brojna ograničenja koja je sa sobom uvela, počela uzimati danak.

U velikoj ispovijesti za Radiosarajevo.ba Sakač-Kristić nam je otkrila zašto ove godine u Hrvatskoj ima sve manje turista iz BiH, a u mjestu Trpanj nažalost, nikako.

„Već 15-ak godina iznajmljujemo apartmane u mjestu Trpanj na poluotoku Pelješcu. Od samih početaka imali smo mnogo gostiju s područja BiH, najvećim dijelom zbog pozicije apartmana jer je gostima iz BiH mnogo bliže i jednostavnije doći do nas nego Hrvatima“, počela je svoju priču očajna Hrvatica.

Neki gosti su, nastavlja u razgovoru za Radiosarajevo.ba, dolazili prvi put, dok je bilo i onih koji su bili njihovi redovni gosti godinama.

„Prošle godine taj se broj smanjio, no opet smo imali neke goste iz BiH. Ove godine, potpuno neočekivano, nemamo nijednu rezervaciju gostiju s područja BiH“, nerado priznaje Sakač-Kristić.

U jednoj Facebook grupi, potaknuta takvim iskustvom, ova Dalmatinka napisala je status o tome zašto nema turista iz Bosne i Hercegovine. Ubrzo je dobila odgovor na svoj upit, tačnije razna iskustva brojnih turista iz naše zemlje.

„Državljanke BiH uglavnom su kao razlog navele nemoguće uvjete za prelazak granice. Testovi su skupi, a navodno vakcina nema dovoljno. Ako četveročlana porodica radi testove za prelazak granice, sasvim je jasno zašto od toga odustaju i radije se upute u Albaniju ili Crnu Goru“, kaže nam sagovornica.

Finansijski troškovi su bili preveliki, i mnogi su čini se ove godine zaboravili na ideju ljetovanja u Hrvatskoj. Jednostavno se ne isplati.

„Još neki od navedenih razloga bili su visoke cijene smještaja i loš odnos prema gostima iz BiH, što nas zaista rastužuje i ljuti jer mi lično svih tih godina nikad nismo imali problema s gostima iz BiH. Naprotiv, uvijek smo im se veselili i govorili da su to najbolji gosti“, priznala je Sakač-Kristić, prenosi Radio Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79