Priča Rame Ademovića iz Srebrenice: Najteže je bilo ljeti postiti i momkovati

Priča Rame Ademovića iz Srebrenice: Najteže je bilo ljeti postiti i momkovati


Prvi povratnik u Pusmuliće kod Srebrenice Ramo Ademović (87) najstariji je postač na području cijele općine.

Kako kaže, počeo je postiti u desetoj godini, od kada su, prema želji roditelja, morala postiti sva muška i ženska djeca, a neka ženska i dvije godine ranije.

Sjeća se da su postače u zoru budili pijetlovi, a mrsili su se po jedinom satu u selu, koji je imao jedan imućniji domaćin.

On bi pred iftar na prozor stavio svoj kućni sat, a mi, djeca, kraj prozora bismo čekali kada će dati znak da je vrijeme iftaru. Djeca bi zatim trčala svako svojoj kući uz povike: “Početak, početak!” – sjeća se Ademović.

U selu nije bilo džamije pa su se teravije klanjale u najvećoj seoskoj kući. Zbog dužine namaza i nedovoljno prostora, djeca su bila oslobođena klanjanja tog vakta.

Nekoliko godina kasnije, određeno je po jedno dijete da uči pored kuće gdje se klanjaju teravije, da uči ezan za prestanak posta i početak iftara. Dječaci bi se s komadom kukuruznog, a poneko i pšeničnog hljeba, okupili oko mujezina i čekali da se oglasi. A onda bi nastala trka i vika po selu – prisjeća se Ramo ramazana iz svog djetinjstva.

Uzrele trešnje

Pamti i ramazane ljeti, kada se kosila trava, žnjela pšenica i kada bi uzrele trešnje. Cijeli se dan, kaže, radilo po žezi, bez kapi vode i hrane. Odmori u njivama bili su ispod nekog drveta u hladu, a često i pod uzrelim trešnjama.

Djeci oči ostadoše na crvenim slatkim plodovima. Ali, bili smo strpljivi. A poslije iftara, i odrasli i djeca navalili bi na one trešnje – uz osmijeh kaže Ademović.

Sjeća se i momkovanja tokom ramazana. Kaže da je najteže bilo momkovati ljeti – tokom dana radili su se svi poljski radovi, a sijela su trajala od teravije do sehura, piše Avaz.

Dođeš kući, taman zaspiš a ono svane, a roditelji bude da se ide raditi u njivi dok nije ugrijalo. Kosi se trava do podne, a od podne se ide na žetvu pšenice i tako sve do iftara, a tokom noći opet sijelo i nikad dobrog sna – pamti Ramo te dodaje da, osim u ibadetu, ramazan provodi radeći na imanju i praveći drvene poljoprivredne alatke za prodaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija