Priča Sarajlije o napadu migranata: Naša sloboda i sigurnost su ugroženi

Migrantska kriza sve više uzima maha na području BiH, a situaciju dodatno otežavaju napadi migranata na građane, koji osim otuđenjem predmeta i novca često završe ozbiljnim tjelesnim povredama. Jedan Sarajlija je za Klix.ba odlučio ispričati svoje iskustvo.

Naime, kako nam je ispričao sagovornik (identitet poznat redakciji), sinoć je na području sarajevske općine Novi Grad u naselju Nedžarići svjedočio nimalo ugodnoj situaciji. Kako je dodao, migrant koji je prodavao maramice u blizini studentskog doma maltretirao je jednu od prolaznica koju je naš sagovornik odlučio odbraniti.

“Prišao sam mu i kazao da tu ženu ostavi na miru, na šta mi je on opsovao te se nastavila naša prepirka. Nakon toga sam se uputio prema Alipašinom Polju, a sa mnom su bila dva maloljetna djeteta od 15 i osam godina. Moj stariji sin je kazao da pazim jer me taj migrant prati. U jednom trenutku je bacio ciglu prema nama, koja bi usmrtila nekog od nas da nas je pogodila, a u međuvremenu mu se pridružio još jedan migrant kako bi ga ‘odbranio’. Nakon toga sam ispred sebe stavio djecu i tako smo hodali, a sve vrijeme nekih 100-200 metara smo gađani ciglama i kamenjem”, ispričao nam je.

Pozvao je policiju, ali nije bilo konkretne pomoći

Kako je kazao, jedan od migranata je potrčao prema njemu, ali on nije mogao trčati jer je bio s djecom. Kako je dodao, dok se odvijala ta agonija, pozvao je i policiju, ali konkretne pomoći nije bilo.

“Pozvao sam policiju i kazao im šta se dešava, međutim, iz Operativnog centra su mi kazali da pozovem policijsku stanicu Novi Grad, ali ja sam im rekao da moram prekinuti jer su moja djeca sa mnom. Nakon toga me niko iz policije nije nazvao da provjeri kako smo, da li smo se uspjeli izvući i da li smo povrijeđeni te da pošalju pomoć, već sam im samo zahvaljujući nekoj svojoj spretnosti u tom trenutku uspio pobjeći”, dodao je.

Naš sagovornik smatra da je svim stanovnicima kako Sarajeva tako i ostalih gradova u BiH ugrožena sigurnost i sloboda zbog sve većeg prisustva migranata na ulicama i njihovog nedoličnog ponašanja.

“Oni, dakle, imaju punu slobodu da hodaju glavnim saobraćajnicama i ugrožavaju saobraćaj, da prijete, prosjače, nanose tjelesne povrede bez apsolutno ikakve reakcije nadležnih. Na svakom semaforu u Sarajevu možete naći po dva-tri migranta i za njih je prosjačenje biznis. Ne želim da me neko pogrešno shvati, ja jesam za ljudska prava i ne smatram da trebamo biti nehumani prema njima, ali se naše stanovništvo mora zaštititi od migranata koji koriste i narkotike, alkohol i uz to prave probleme. Imao sam priliku raditi s njima profesionalno u jednoj drugoj državi i moram reći da se naš sistem ovdje s njima dobro ne snalazi”, pojasnio je.

Sve češći napadi migranata

Sinoć se desio još jedan napad u Bihaću gdje je izboden 34-godišnji Bišćanin, a sumnja se da je napadač bio migrant. Iz policije su naveli da je muškarac dobio teške tjelesne povrede te da su trojica migranata privedena zbog toga.
Još jedan slučaj koji je potresao BiH bilo je ubistvo mladića u ilidžanskom naselju Otes, koji je podlegao povredama nakon što ga je jedan od migranta izbo nožem. Nakon toga su dvojica osumničenih migranata uhapšena van granica BiH.
Osim toga, zabilježeni su i brojni slučajevi krađe kako mobitela tako i novca od građana Sarajeva, Tuzle, Bihaća i svih onih gradova u kojima je njihova koncentracija velika.
Usljed nezadovoljstva migranti su često znali izazvati i požare na brojnim objektima pa je tako u Doglodima u Sarajevu prije dva dana zapaljena kuća gdje je policija također sumnjala na njih.
Na ulicama Sarajeva, ali i drugih gradova upravo su česti prizori prosjačenja migranata koji, prema pritužbama građana, znaju biti i agresivni, što dodatno povećava strah.

Novac za rješavanje migrantske krize nije pravilno iskorišten

Usljed tog straha mnogi građani izlaze na proteste i ne žele da migranti budu u blizini njihovih naselja, a to podržavaju i lokalne vlasti navodeći da nemaju sredstava da se bore s njima.

Tako je nedavno otkazan premještaj nekoliko stotina migranata u kasarnu na Bradini nadomak Konjica iz zapaljenog kampa Lipa, a sve zbog loše komunikacije među vlastima i nepostojanja konkretnog rješenja.
I brojni strani mediji su pisali da na području BiH vlada humanitarna katastrofa, a mnoge međunarodne organizacije upozoravaju da velike količine novca koje su uputile bh. vlastima za smještaj i brigu o migrantima nisu upotrijebljene u prave svrhe.
I dok se vlasti međusobno nadmudruju i traže izlazak iz navedene situacije, migranti postaju sve nervozniji ugrožavajući time svoju i sigurnost građana BiH koji samo žele biti sigurni u svojoj državi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79