Prijatelj tragično stradalog vojnika OS BiH: Bio je dobra duša, momak za poželjeti

Vijest o pogibiji Radeta Šimića na planini Prenj jučer je odjeknula u njegovoj Tuzli. Od ovog 31-godišnjaka oprostile su se Oružane snage BiH, navijači tuzlanske Slobode, alpinisti i planinari, brojni poznanici, a u ovim trenucima, pored Radetove porodice, najteže je prijateljima koji su s njim proveli cijeli život.

Jedan od takvih prijatelja je Amar Salković, koji je odrastao s Radetom u istom ulazu zgrade u tuzlanskom naselju Stupine.

Rade Šimić s prijateljima iz djetinjstva

– Još sam u šoku. Mi smo praktično od rođenja zajedno, proveli smo zajedno djetinjstvo, tinejdžerske i momačke dane, a i danas se družimo – priča Amar Salković.

Rade Šimić i Amar Salković

Kaže da je Rade u planinarstvo ušao prije pet-šest godina, počeo se penjati na Konjuh i to mu se sve više sviđalo i počeo je pomjerati granice.

– Popeo se na Elbrus, išao je u Južnu Afriku… Prije toga kada je bila utakmica BiH – Argentina na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, išao je pješice kroz Južnu Ameriku, prošao Brazil, Peru, Urugvaj, imao stotinu doživljaja – kaže Amar.

O svojim putešestvijama u Južnoj Americi Rade Šimić napisao je knjigu “Putopis kroz Svjetsko prvenstvo i put za Machu Picchu”.

Rade Šimić bio je poručnik u Oružanim snagama BiH, a upravo on je bio akter promotivnog videa u kojem se mlade ljude poziva da postanu oficiri OSBiH jer Rade je bio upravo to, vojnik i oficir za primjer. U njegovu čast taj video je postavljen na Facebook stranici OSBiH.

– Volim svoju domovinu, raznolikost prirode i pristupačnost ljudi na ovim prostorima. Drago mi je što sam bitna karika u sistemu OSBiH i tu vidim prostor za lični rast i napredak – rekao je tada Rade Šimić.

Prije vojne obuke s najvišim ocjenama završio je Ekonomski fakultet u Tuzli. U OSBiH bio je u činu poručnika i obavljao je dužnost u 5. bataljona logističke podrške Komande za logistiku OSBiH.

– Rade je služio vojni rok u Sarajevu i bio je nekoliko godina raspoređen u kasarni Rajlovac. Prije šest mjeseci dobio je prekomandu u kasarnu Dubrave i vratio se u Tuzlu – kaže nam Amar Salković.

Rade Šimić nastradao je u 31. godini, a za tako malo vremena uspio je napraviti tako puno. On je 2018. godine bio član ekspedicije koja je osvojila najviši vrh Evrope – Elbrus – visine 5.642 metra. Taj uspjeh posvetio je komšinici Rusmiri Zukančić, koja se borila s teškom bolešću. Na vrhu Elbrusa oko vrata je imao šal tuzlanske Slobode, a sa sobom zastavu BiH i Planinarskog društva Konjuh, prenosi Faktor.

Njegovi prijatelji, prije svega, pamtit će njegovu dobrotu.

– Bio je izuzetan prijatelj, šta god je kome trebalo, nije oklijevao. Bio je dobra duša, momak za poželjeti – kaže Amar Salković o prijatelju Radetu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79