Prijava protiv mitropolita Amfilohija

Crnogorski pokret (CP) podnio je juče Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve, Amfilohija, zbog izjave od 7. januara tokom božićne liturgije, kada je, između ostalog, nazvao Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) “autofekalnom”, javlja Anadolu Agency (AA).

U krivičnoj prijavi precizirano je da se podnosi protiv mitropolita Amfilohija zbog “krivičnoga djela povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica iz člana 169 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370” ovog zakonika.

Mitropolit Amfilohije je na božićnoj liturgiji u nedjelju rekao da je “stid i sram što se danas izmišlja autofekalna crkva”, aludirajući na Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Iz Crnogorskog pokreta ističu da ovakvom izjavom mitropolit Amfilohije naoružava vjerujuće mržnjom prema svemu crnogorskom, osobito prema Crnogorskoj crkvi.

“Ovo je veleizdajnička i zločinačka izjava, jednoga arhijereja, dakle, lica s posebnim odgovornostima, kojom se zemlji i narodu “namiče omča na vrat”, a našem potomstvu stavlja “glavu na panj” za bjelosvjetske centre moći, koji nam snivaju propast. Očito, bjelodano i beskrupulozno obavljaju funkciju instrumenta velikosrpske politike, koja ima tendenciju da uvede u Crnu Goru “sirijski scenario” i dovede nas do unutrašnjih sukoba i propasti zemlje i naroda s ciljem da u neredovnim prilikama Srbija uspostavi vlast u zemlji”, navedeno je u prijavi.

Izjavu mitropolita Amfilohija prethodnih dana su osudili Ombudsman Šućko Baković, Crnogorska pravoslavna crkva i Demokratska partija socijalista.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79