Prijava Tužilaštvu BiH: Uništena Vila Nardelli u fokusu pravne borbe

Prijava Tužilaštvu BiH: Uništena Vila Nardelli u fokusu pravne borbe


Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zoran Mikulić, podnio kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv odgovornih pravnih i fizičkih osoba jer smatra da je rušenje izvedeno u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

Prijava je podnesena zbog navodnog kaznenog djela “Oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza spomenika kulture i zaštićenih objekata prirode”. Među optuženima su pravna lica ATACO d.o.o. kao vlasnika lokaliteta, izvođač radova HP Investing d.o.o., te gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Vila Nardelli bila je spomenik iz razdoblja Austro-ugarske Monarhije, iako je izgrađena 1931. godine, nakon završetka vladavine Austro-ugarske do 1918. godine.

Prema informacijama, Austrijska ambasada upozorila je gradonačelnika Mostara i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na kulturnu važnost ovog objekta.

Stručnjaci i građani ističu da je rušenje Vile Nardelli ostavilo trajne posljedice na urbanistički izgled grada Mostara, stvarajući prazan prostor koji je pretvoren u neuređeno parkiralište. Urkos kritikama, gradonačelnik Kordić brani odluku o rušenju, tvrdeći da je to učinjeno radi razvoja grada.

S druge strane, najava pravne akcije protiv odgovornih dodatno naglašava sukob između urbanističkih interesa i zaštite kulturnih spomenika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija