Prijava za 35 roditelja koji su odbili vakcinisati djecu

U toku prošle godine su nadležni inspektori protiv 35 roditelja u RS, koji su izričito odbili vakcinaciju, podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima, potvrdili su “Nezavisnim” u Inspektoratu RS.

“Sud je roditeljima do sada u 13 slučajeva izrekao uslovnu kaznu i u devet slučajeva najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 KM. Protiv šest roditelja sud je obustavio postupak jer su u međuvremenu vakcinisali djecu”, istakli su u Inspektoratu.

Prema njihovim riječima, inspekcija je protekle godine pozvala stotinak roditelja, pri čemu se, kako kažu, većina njih nije odazvala pozivu, a veći broj pozvanih roditelja je nakon razgovora s inspektorom prihvatio da vakciniše dijete, dok je određeni broj tražio dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta.

Naglasili su da je zakonom definisano da novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 do 1.000 KM.

“S obzirom na to da sistematsku imunizaciju sprovode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o istoj, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti zdravstvenu inspekciju”, rekli su u Inspektoratu.

Bosa Đajić, pedijatar u Domu zdravlja Banjaluka, naglasila je da vakcinacija predstavlja jednu od najznačajnijih mjera u prevenciji zaraznih bolesti.

“Vakcinisanjem se postiže zaštita pojedinca, a ukoliko se postigne visoka stopa vakcinisanosti postiže se i kolektivni imunitet, što znači da se bolest ne može širiti u populaciji”, ističe Đajićeva za “Nezavisne”. Navela je da je vakcinacija promijenila sveukupne prilike u pedijatriji, te da su u prošlosti dominirale epidemije zaraznih bolesti koje su uzrokovale ozbiljno obolijevanje i smrtnost dječje populacije.

“Vakcinisana djeca ne obolijevaju od bolesti protiv kojih su vakcinisana, a ako obole bolest protiče s blagom kliničkom slikom i bez komplikacija. Nevakcinisana djeca obolijevaju ukoliko dođu u kontakt sa uzročnikom, a bolest protiče sa težom kliničkom slikom i čestim komplikacijama”, upozorila je Đajićeva.

U Institutu za javno zdravstvo su kazali da je tokom 2018. godine MRP vakcinu protiv morbila, crvenke i zaušnjaka primilo više djece nego u prethodnim godinama.

“Međutim, većinom su roditelji na vakcinaciju dovodili stariju djecu sa pune dvije ili tri godine, koja su propustila dozu vakcine koju je trebalo da prime sa 12 mjeseci. Kako ova djeca koja su trebala MRP vakcinu primiti u prethodnim godinama, a ne u 2018, ne ulaze u izračunavanje obuhvata, obuhvat MRP vakcinacijom za 2018. godinu nije značajno povećan i iznosi 83,4%”, naglašavaju u Institutu.

Kazali su da su bolesti protiv kojih se daje ova vakcina one koje izazivaju virusi, te protiv njih nema efikasnog lijeka, a u određenom broju slučajeva mogu izazvati vrlo teške posljedice kod oboljelih.

S obzirom na to da su morbili, navode u Institutu, jedna od bolesti koja se najbrže širi među osobama koje nisu imune, neophodno je da obuhvat vakcinacijom bude 95%, kako bismo imali adekvatan kolektivni imunitet.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79