Prijavila žrtva nasilje ili ne, ona se mora adekvatno zaštiti

Prijavila žrtva nasilje ili ne, ona se mora adekvatno zaštiti


Odluka Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine da ukine presudu Eldinu Hodžiću, koji je usmrtio svoju suprugu Almu Kadić u julu 2021. godine, izazvala je veliko razočaranje u javnosti. Ova odluka vraća nas na početak i dovodi u pitanje pravosudni sistem zemlje. Brat Alme Kadić, Almedih, izrazio je svoje razočaranje u sudstvo i državu, ističući da su svi dokazi bili dostupni i da je bilo čak 150 prijava za nasilje, ali da se sada sve vraća na početak.

“Obeshrabljeni, svi treba da budu ovim činom koji se desio juče. Pravda je kod nas nedostižna”, vidno razočarano kaže Kadić.

Nasilje u porodici je ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini, ali sistemski odgovor na ovu pojavu izostaje. Femicid nije uvršten u krivične zakone, a nasilje u porodici ne zauzima dovoljno mjesto u zakonima zemlje. Udruženja koja se bore za prava žrtava nasilja ističu razočaranost u sam sistem pravosuđa.

Nadalje, odluka suda da izrekne samo mjere zabrane prilaska i javljanja u policijsku stanicu bivšem rukometašu Denisu Buntiću izazvala je dodatno nezadovoljstvo u javnosti. Apeli za izuzećem suda koji radi na ovom slučaju nisu usvojeni, iako postoji osnovana sumnja u pristrasnost zbog prisustva Buntićeve majke. Ovakve odluke dodatno doprinose osjećaju nepravde i nezaštite žrtava nasilja.

Sistemski, potrebne su promjene u zakonodavstvu kako bi se adekvatno zaštitile žrtve nasilja. Osim toga, važno je podići svijest o ovom problemu i obezbijediti podršku žrtvama da prijave nasilje. Često se dešava da žene odustaju od prijava zbog straha od kazne za nasilnike, naročito ako su oni jedini izdržavaoci porodice. Ovo je kompleksno pitanje koje zahtjeva sveobuhvatan pristup i saradnju svih relevantnih institucija.

Na kraju, pravda treba da bude dostupna i pravedna za sve žrtve nasilja u porodici. Zabrane prilaska i javljanja neće biti dovoljne ako se ne naprave temeljne promjene u zakonodavstvu i pristupu pravosuđa ovom ozbiljnom problemu. Nasilje u porodici ne smije ostati nekažnjeno, a žrtve zaslužuju adekvatnu zaštitu i podršku.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija