Prijavite podatke o umrlim osobama kako ne bi “glasali”

Prijavite podatke o umrlim osobama kako ne bi “glasali”


Centralna izborna komisija BiH podsjeća javnost da je u toku aktivnost izlaganja izvoda iz Privremenog biračkog spiska koja je počela 18. jula 2020. godine i trajat će do 17. avgusta 2020. godine, a za provedbu izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara ova aktivnost traje u periodu od 23. avgusta do 22. septembra.

– Centralna izborna komisija BiH poziva sve osobe da izvrše uvid u izvod iz Privremenog biračkog spiska u svojoj općini/gradu, te ako raspolažu informacijom o eventualnom postojanju podataka o umrlim osobama u evidenciji Privremenog biračkog spiska, da centru za birački spisak u svojoj općini/gradu prijave navedenu informaciju.

Napominjemo da, ukoliko raspolažete podatkom o mjestu smrti osobe, isti dostavite ili pokušate pribaviti, jer je navedeni podatak od ključne važnosti za provođenje postupka provjere da li je osoba upisana u matičnu knjigu umrlih.

Postupak provjere podataka za umrlu osobu podrazumijeva provjeru podataka upisanih u svim službenim evidencijama nadležnih organa, a nepodudaranje navedenih podataka je čest razlog iz kojeg umrla osoba nije uklonjena iz evidencije Centralnog biračkog spiska.

Također, jedan od razloga je i ukoliko činjenica smrti za navedenu osobu nije upisana u matičnu knjigu umrlih. U navedenom slučaju potrebno je podnijeti zahtjev nadležnom općinskom organu za upis u matičnu knjigu umrlih.

O načinu upisa činjenice smrti možete se informirati u nadležnom matičnom uredu u vašoj općini/gradu – saopćeno je iz CIK-a BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija