Prijavljeni Katica, Selimović, Jusko i Bašić: Od neprovodivog zakona, helikopterske jedinice do ćevapa na LGBT Prideu

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uputili su prijavu zbog navodno počinjenih krivičnih djela protiv Nusreta Selimovića, policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS, ministra unutrašnjih poslova KS i bivšeg šefa Ureda VSTV-a Admira Katice, bivšeg ministra MUP-a KS Ismira Juske, te nekadašnjeg vršioca dužnosti komesara Milorada Bašića, sadašnjeg načelnika Sektora Kriminalističke policije MUP-a KS.

Prijavu su podnijeli Tužilaštvu Kantona Sarajevo, Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, kao i Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine KS.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije Vlade KS, potvrdio je za Faktor da su prijavu zaprimili 18. marta.

– S obzirom na to da je zaprimljena prijava označena kao krivična prijava i u istoj je data kvalifikacija određenog krivičnog djela, ona će biti dostavljena na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu – kazao je Kafedžić.

Tužilaštvo vrši provjere

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo su nam također potvrdili da su dobili ovu prijavu.

– Bit će izvršene provjere navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela – kazala nam je glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

U prijavi se, između ostalog, navodi, da je Katica naložio formiranje radne grupe, lično izabrao podobne članove radne grupe i nakon toga uticao na konačan sadržaj prijedloga izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima KS i Zakona o unutrašnjim poslovima KS kojima je, kako navode, trajno onemogućio prijem novih policijskih službenika u službu usljed neprimjenjivanosti odredbi koje se odnose na prijem policijskih službenika.

– U odnosu na odredbe o nepredovanju u službi i rasporedu policijskih službenika, te u zakon uvrstio diskriminatornu odredbu prema policijskim službenicima koji su prije stupanja na snagu navedenog zakona obnašali funkcije, u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti iako navedeno, kao prepreka za napredak u službi nije postojalo, tokom trajanja radnog odnosa policijskih službenika, čime su se stekli osnovni uvjeti za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja u namjeri nanošenja štete drugome – navodi se u prijavi.

U prijavi je navedeno i da je Katica naložio formiranje radne grupe za izmjenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Vlade KS, gdje je predvidio povećanje broja zaposlenih za jedan, a u cilju prijema u službu u svojstvu državnog službenika, koji je, prema prijavi, u bliskoj rodbinskoj vezi sa jednim od funkcionera Naroda i pravde.

Komesara Selimovića prijavili su jer je, prema navodima prijave, inicirao donošenje rješenja o premještanju jednog policijskog službenika iz Uprave policije u Ministarstvo unutrašnjih poslova, a da je kao osnov za iniciranje premještanja, dao lažni navod, dok je tadašnji ministar Ismir Jusko, bez provjere navedenog navoda pristao da izvrši navedenu radnju.

Selimović je, tvrdi se dalje u prijavi, produžavao ugovore o djelu i privremenim i povremenim poslovima od duži period od godinu, te iako je bilo jasno da postoji potreba za angažiranjem radne snage, nije predložio normiranje radnih mjesta u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji niti pokrenuo aktivnosti na prijemu zaposlenih na radna mjesta u skladu sa stručnom spremom.

U prijavi se problematizira i ugovor o djelu koji je Katica potpisao sa Omerom Kulićem, koji je bio angažiran na poslovima formiranja famozne helikopterske jedinice, a koji je, kako se ističe u prijavi, MUP KS koštao najmanje 17.500 KM za osam mjeseci. Rezultat tog rada je, kako navode, donesena jedna izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS, a koja je, navodi se u prijavi, mogla biti donesena za pet dana aktivnog rada. osim toga, nema drugih materijalizovanih rezultata rada, ističe se u prijavi.

Donacije kolegama ili promocija NiP-a?

U prijavi je također navedeno da je Katica zloupotrijebio službeni položaj i predložio, a Vlada KS usvojila, da se budžetska sredstva Kantona Sarajevo u iznosu od 200.000 KM doniraju Unsko-sanskom kantonu, a novačana sredstva od 185.000 KM i oprema u vlasništvu Uprave policije kao samostalnog budžetskog korisnika Bosansko-podrinjskom kantonu.

Kako je navedeno u prijavi, osim što podjela donacija nije u nadležnosti Kantona, već Federacije BiH, ona je vršena u cilju promocije političke partije Narod i pravda u ova dva kantona.

Predmet prijave je čak i nabavka i plaćanje budžetskim novcem u iznosu od oko 8.400 KM nekoliko hiljada porcija ćevapa policajcima koji su osiguravali održavanje LGBT Pride mimohoda u Sarajevu, a što je učinjeno suprotno usvojenom planu nabavki, prema vlastitom nahođenju i samovoljnim izborom isporučioca robe.

Kompletan dokument krivične prijave, koji je objavio Hayat, možete pogledati ispod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79