Prije 13 godina ubijen Denis Mrnjavac

Polaganjem cvijeća kod tramvajskog stajališta “Tehnička škola” u Sarajevu danas će biti obilježena 13. godišnjica od ubistva Denisa Mrnjavca.

U poslijepodnevnim satima planiran je i obilazak vječnog počivališta Denisa Mrnjavca u Lepenici, na groblju Boljkovići, te sveta misa.

Potresan status majke Denisa Mrnjavca: Sine moj mili, sunce mamino…

Denis Mrnjavac je bio učenik drugog razreda Katoličkog školskog centra u Sarajevu kojeg su 5. februara 2008. godine na povratku iz škole u tramvaju garažnog broja 209, napala tri maloljetna delinkventa.

Tom prilikom Denisu su nanesene teške tjelesne povrede od kojih je dan kasnije i preminuo.

Berin Talić je osuđen 2010. godine na 10 godina zatvora, a Ademir Lelović na 15 godina jer su pomagali maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu Denisa Mrnjavca. Sikirić je također osuđen na 15 godina zatvora.

Nermin Sikirić, koji je u vrijeme ubistva Mrnjavca bio maloljetan, ranije je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora, što je maksimalna kaznu za maloljetnike koji počine ubistvo.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac kazao je da je utvrđeno da su optuženi zajedno sa Sikirićem izvršili ubistvo.

“Optuženi Lelović je u tramvaju Mrnjavcu kazao: ‘Šta me gledaš?’ Mrnjavac je odgovorio: ‘Je li zabranjeno gledati?’ Nakon toga mu je Lelović rekao: ‘Šta se praviš’ te da izađu vani iz tramvaja da se potuku. Kada je Mrnjavac rekao da neće da se tuče jer ih ne poznaje, Sikirić je rekao: ‘Sada je gotovo’ i pokazao nož optuženima Leloviću i Taliću, a dvojica optuženih su potvrdno klimnuli glavom”, podsjetio je Jaganjac.

Ademir Lelović (20) je, prema presudi, tada metalnim bokserom udario Mrnjavca u glavu, a Berin Talić (21) udario ga je pesnicom u lice. Nakon toga je Lelović Nerminu Sikiriću kazao: “Sad ga” i tada je Sikirić prišao Mrnjavcu i ubo ga nožem u trbuh. Lelović i Talić potom su nasilno otvorili vrata tramvaja i zajedno sa Sikirićem pobjegli.

“Denis Mrnjavac nije imao nikakve šanse. Neprihvatljivo je da maloljetnici izlaze iz kuće i nose noževe i metalne boksere i da su spremni, kao što to ovaj slučaj pokazuje, da ih upotrijebe”, istakao je Jaganjac.

Objasnio je da je proces zbog grešaka prvostepenog suda (Kantonalni sud u Sarajevu) trajao neopravdano dugo. Vrhovni sud FBiH juče je Leloviću i Taliću produžio pritvor, u kojem se nalaze od februara 2008. godine.

Majka zadovoljna

Advokati i članovi porodica osuđenih Ademira Lelovića i Berina Talića bili su vidno nezadovoljni presudom. Neki su plakali, a drugi su psovali odluku suda.

“Hoćete komentar presude?! Nemam riječi za ovakvu presudu”, kazala je Vasvija Vidović, branilac Ademira Lelovića.

Ana Mrnjavac, majka ubijenog Denisa, rekla je da je relativno zadovoljna presudom.

“Moga sina nema. On je ubijen, nevina je žrtva huligana i ma kakava kazna bila, meni se sin neće vratiti. Ovo sudsko vijeće je vratilo vjeru u sudstvo i vjeru u ovu državu, jer su donijeli dobru odluku u okviru zakona. Uradili su svoj posao kako treba”, dodala je Ana Mrnjavac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79