Prije 22 godine počelo NATO bombardiranje SR Jugoslavije

Bombardiranje SR Jugoslavije okončano je 10. juna

Na današnji dan prije 22 godine počelo je NATO bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je, za 11 sedmica, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, podsjećaju beogradski mediji.

U bombardiranju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu, vođenih u Rambouilletu i Parizu u februaru i martu 1999. godine.

Bombardiranje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN, a uslijedilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarondih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbjeglih Albanaca.

Godišnjica početka napada bit će danas obilježena nizom manifestacija posvećenih poginulima i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79