Prije 26 godina u Tuzli je ugašen 71 mladi život

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Općinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle

Prije dvadeset i šest godina, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na cenar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka, a preko 150 osoba je ranjeno. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine.

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Općinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle.

Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola. Odlukom se obavezuju medijske kuće, kao i organizatori manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti, a to se odnosi i na vlasnike ugostiteljskih objekata, udruženja i organizacije.

Imajući u vidu da veliki broj građana i delegacija želi odati poštovanje žrtvama zločina na Kapiji i svim civilnim žrtvama rata, Organizacioni odbor obilježavanja 25. maja moli sve građane i delegacije da se prilikom dolaska na Aleju mladosti na Slanoj banji i na Kapiju pridržavaju svih propisanih mjera zaštite (fizička distanca, zaštitna maska i ograničen broj osoba u grupi).

Roditelji ubijene mladosti, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, kao i druge zvanične delegacije, položiće vijence i odati poštovanje, uz pridržavanje mjera zaštite i ograničeni broj osoba u delegaciji.

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas će povodom 25. maja organizirati šetnju u znak sjećanja na žrtve masakra na Tuzlanskoj Kapiji. Šetnja će se odvijati rutom Filozofski fakultet – Spomen obilježje Kapija.

Polazak je planiran u 09:30 sati ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli (adresa: Dr. Tihomila Markovića 1). Dolazak na krajnju tačku – Spomen obilježje Kapija planiran je do 10:15 sati.

Također, bit će upriličena organizovana posjeta Memorijalnom centru Kapija, s polaskom od Spomen obilježja Kapija u 10:30 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79