Prije 3 mjeseca nestala je Merima iz Sarajeva: SIPA preuzela slučaj, u pitanju trgovina ljudima?

Slučaj nestanka 10-godišnje Merime Mučišta iz Sarajeva preuzeli su istražitelji Državne agencije za istrage u zaštitu (SIPA), potvrđeno je za „Avaz“ iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), koje je vodilo istragu.

– Sav materijal predat je SIPA-i jer ima elemenata trgovine ljudima – kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Poslao ju u trgovinu

Policijskoj upravi Novo Sarajevo nestanak je prijavljen 22. avgusta, kada se djevojčici gubi svaki trag. Nisu pomogli ni opsežna potraga ni objave u medijima, kao ni plakati koje je porodica Mučišta oblijepila po gradu.

Redakciji „Dnevnog avaza“ jučer se obratio djevojčicin djed Hajrulah Mučišta molbom da se apelira na policiju da se više angažira na pronalasku njegove unuke.

Djevojčica je nestala neposredno nakon što je porodici u Novopazarskoj ulici izgorjela kuća. Djed Hajrulah ju je poslao u trgovinu u 14.15 sati, odakle se nikad nije vratila. Porodica sumnja da je oteta, odnosno da je neko naišao automobilom i odvezao je u nepoznatom pravcu, a moguće i izvan BiH.

– Imam informacije da sam bio sumnjiv, da sumnjaju na nas, na mene, oca, majku, ali u policiji imaju saznanja o krijumčarima ljudi. Imaju njihove slike, pokazivali su nam – kazao je djed Hajrulah.

Na konkretno pitanje je li policija sumnjala da je porodica prodala djevojčicu, djed je kroz suze odgovorio:

– Mi ne prodajemo svoju djecu, volimo ih. Sumnjamo da je ukradena ispred radnje. Tražimo od načelnika MUP-a i njegove policije da oca, majku i djeda ne ispituju, već da nam pronađu Merimu – rekao je Hajrulah.

Pomoć prijatelja

Dodaje da su angažirali sve prijatelje, kao i Rome u inozemstvu, da pomognu u pronalasku djevojčice. Jedan od prijatelja iz Amerike je, kako kaže, ponudio i novčanu nagradu.

Hajrulah nam je kazao da je policija prije dva dana u Brčkom bila kod njegove sestre i da su tamo tražili djevojčicu.

– Ne znam zašto to rade. Merima nije imala problema u školi. Direktora sam, također, zamolio da urgiraju kod policije da se što prije pronađe – istakao je Hajrulah.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79