Prije 39 godina dogodila se najveća avionska nesreća u historiji Jugoslavije!

Prvog dana decembra 1981. godine, prije 39 godina, srušio se na Korzici avion kompanije Inex-Adria iz Ljubljane, piše Crna Hronika.

Poginulo je 178 ljudi, a niti jedan putnik, ni član posade nije preživio ovu strašnu nesreću.

Bila je to najveća katastrofa jugoslovenskog vazduhoplovstva do tada.

Avion “DC-9 super 80” udario je lijevim krilom u 7.52 ujutru u planinu San Pjetro u blizini Ajačija na Korzici, dok je kružio čekajući dozvolu za slijetanje. Potpuno oštećen, uspio je da pređe još 700 metara, ali je onda udario u brdo i srušio se.

Spasioci su uspjeli da se probiju do mjesta nesreće tek oko 16 sati.

Ono što je bilo zapanjujuće vezano za tragediju bilo je to što je avion “DC9-80” bio u to vrijeme “čudo tehnike”. Bio je star samo godinu dana, i nosio je oznaku “super”. Bio je opremljen automatizovanim uređajima za letenje, i taj tip aviona do tada nije imao nijednu nesreću.

Putnici su bili uglavnom Slovenci, koji su krenuli na odmor, jer je avion poletio iz Ljubljane, na promotivnom letu agencije Kompas.

Dugo se istraživao uzrok tragedije. Prema francuskim izvorima mogući izvor nesreće je navodno bila nedovoljno opremljena radarska služba na aerodromu u Ajačiju.

Iako je ovo bila najveća nesreća jugoslovenskog vazduhoplovstva ikad, prolazile su godine i godine, a mjesto pada aviona nije bilo sređeno.

Tek 2008. godine grupa spasilaca se, uz dozvolu italijanskih vlasti, probila i naredne dvije sedmice čistila ostatke nesreće i pronašla posmrtne ostatke poginulih, kao i 27,5 tona ostatka aviona.

Ova tragedija je proglašena za najsmrtonosniju u historiji Slovenije, ali i Jugoslavije, kao i za drugu po veličini u Francuskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79