Prije četiri godine pobjegla među ISIL-ovce: Majka Sabine Selimović tužila Austriju, danas stigla presuda

Austrijski vrhovni sud odbio je tužbu majke Sabine Selimović, jedne od dvije djevojke bh. porekla koje su 2015. napustile porodice u Beču da bi se pridružile teroristima u Siriji.

Sa samo 15 godina Sabina i njena drugarica Samra Kešinović su avionom otputovale u Tursku, odakle su nastavile u Siriju, gdje se Sabina udala za teroristu. Sabina je u februaru napunila 20 godina.

Majka nesretne djevojke je u tužbi navela da je država trebalo da spriječi djevojke da otputuju. Ona je za austrijski “Prese” izjavila da joj ni danas jasno kako su maloljetnice uopšte mogle da napuste zemlju, jer je granična policija trebalo da ih zadrži i vrati kući. Njen advokat kaže da je trebalo da provjere da li one “napuštaju zemlju protiv volje staratelja”.

Austrija je odbacila optužbe, uz obrazloženje da maloljetnicima u načelu nije zabranjeno da svojom voljom napuštaju državu. Budući da u zakonu nije precizno definisan ovakav slučaj, spor je prešao više instanci da bi završio u Vrhovnom sudu, koji je odbacio tužbu, uz sljedeće obrazloženje:

– Prema Šengenskom sporazumu, granična policija je dužna da detaljnom provjerom putnih isprava i ostalih putnih dokaza utvrdi da li maloljetna osoba napušta zemlju protiv volje staratelja, ali je prihvatljiv stav da je provjera o saglasnosti staratelja potrebna samo u slučaju sumnje, koje u datom slučaju nije bilo. Činjenica da je 15-godišnja kćerka tužiteljke imala pasoš i vizu, ukazuje na saglasnost roditelja – ocijenio je Vrhovni sud.

Sabina i Samra se prije pet godina priključile ISIL-u, a sada žele natrag u Beč

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79