Prije rata bilo 1.200, danas u školskim klupama sedam učenika

Kako se živi u velikom dijelu Bosne i Hercegovine od rata do danas, govori činjenica da, nažalost, ne odumiru samo sela nego i cijele općine.

Upravo to se dogodilo Dobretićima, maloj općini u srednjoj Bosni, u čijoj osnovnoj školi, od nekadašnjih 1.200 učenika, u školskim klupama danas sjedi samo sedmero osnovaca.

Nekadašnje brojke

Učitelj Mirza Čejvan kaže da je na zajedničkoj nastavi tri odjeljenja neobična tišina.

– Trenutno imamo tri odjeljenja, ukupno sedmero učenika. Samo jednu učionicu koristimo. Jeste neobično, mukla je tišina, nema dječije galame, njih sedmero su mirni, ne čuje se muha – kazao je Čejvan.

Prijeratne tri smjene u četiri područne škole, kaže načelnik Ivo Čakarić, samo su lijepo sjećanje.

Brojke govore da je ovdje bilo 1.200 učenika. Bile su i četiri područne škole i jedna glavna u Dobretićima – rekao je Čakarić.

Evropski rekorder

Pougarje je, tvrdi načelnik, bilo i evropski rekorder po stopi nataliteta, a prošle godine tamo je rođeno tek dvoje djece i sklopljen jedan jedini brak.

– Neki podaci kažu da je u ovom kraju Pougarju prije rata bila najviša stopa nataliteta u cijeloj Evropi. Doslovno, svaki drugi stanovnik ovdje bilo je dijete – istakao je Čakarić.

Samo 20 mladih porodica

Većina mještana Dobretića prognana je tokom posljednjeg rata, a određen dio i između dva svjetska rata.

Prema popisu iz 1991., u Dobretićima je živjelo 4.790 ljudi, a od 15.000, koliko se procjenjuje da ih danas ima, tek tristotinjak Dobretićana živi na svojoj djedovini. Od tog broja samo je dvadesetak mladih porodica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79