Prijedlozi SDP-a za uvođenje jednog predsjednika i premijera u BiH odbijen jer nije u skladu s Ustavom

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ocijenili su danas da amandmani na Ustav BiH nisu u skladu s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a u pitanju su amandmani koje su predložili zastupnici SDP-a i riječ je o izmjenama poznatijim kao “aprilski paket”.

Amandmanima se predviđa jačanje kapaciteta državnog parlamenta te bi se broj poslanika u Predstavničkom domu sa sadašnjih 42 uvećao na 87 poslanika. U Domu naroda umjesto 15 delegata bilo bi njih 21. Ti amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine kao i funkciju premijera države.

Nakon ovakvog glasanja za amandmane, Komisija je dala negativno mišljenje na taj prijedlog te će se poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, kada je zakazana sjednica Doma, izjašnjavati o takvom negativnom mišljenju Komisije.

Podržana je poslanička inicijativa Edita Đapo (Savez za bolju budućnost – SBB) kojom se traži izmjena Zakona o državljanstvu te da se ne zahtijeva odricanje državljanstva zemalja koje su promijenile svoje zakonodavstvo i dozvoljavaju višestruko državljanstvo (Danska, Norveška, Luksemburg, Češka i drugi) te da se hitno s tim državama zaključi bilateralni sporazum.

Komisija nije podržala poslaničku inicijativu koju su podnijeli poslanici klubova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i kojom je zatraženo da se 23. august obilježava kao Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Kako je navedeno Predstavnički dom bi time prihvatio Deklaraciju Evropskog parlamenta od 23. septembra 2008. godine i Rezoluciju Evropskog parlamenta od 2. aprila 2009. godine.

Uime predlagača inicijativu je obrazložio Nikola Lovrinović (HDZ) predložio je i zaključke kojima bi se odala počast žrtvama totalitarnih režima i potaknula vlast u BiH da omoguće i pomognu u identificiranju mjesta stradanja, obilježavanje tih mjesta i utvrđivanje imena žrtava.

Također, zaključcima je zatraženo od Vijeća ministara BiH da u roku od godinu dana donese zakonske propise, kojim se zabranjuju manifestacije, grupe i udruženja koje veličaju totalitarne ideologije, te zabraniti upotrebu simbola totalitarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma) u javnom prostoru i u komercijalne svrhe.

Članovi Komisije usvojili su poslaničku inicijativu poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Denisa Zvizdića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana predloži novi Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine, kako bi se izvršila harmonizacija tog propisa s novom regulativom Evropske unije.

Također, Zvizdić je predložio da se tim zakonom ova oblast uredi u smislu međunarodnog prometa i nabavke lijekova i medicinskih sredstava i uskladi s postojećom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa (Covid-19).

Usvojena je i inicijativa Zvizdića kojom se traži od Vijeća ministara BiH da predloži Okvirni zakon o zaštiti okoliša, razvoja i korištenja prirodnih resursa Bosne i Hercegovine kojim ne bi bila narušena ustavna nadležnost bilo kojeg nivoa vlasti.

Zvizdić je tokom obrazlaganja inicijative upozorio da BiH neće moći učestvovati u programu “Zelena agenda” koji značajnim finansijskim sredstvima želi pomoći Evropska unija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79