Prijedorski efendija Omer Redžić na udaru nacionalista nakon divljanja tokom praznika

Edin Ramulić, aktivista za ljudska prava iz Prijedora, reagirao je nakon što se Omer efendija Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru, našao na udaru nacionalista koji su pisali u Facebook grupi pod nazivom Samopoštovanje.

Naime, kako je istakao Ramulić, “grupa Samopoštovanje već nekoliko godina postoji u online izdanju i okuplja nekolicinu neiživljenih prijedorskih nacionalista, od kojih se neki nalaze na istaknutim pozicijama vlasti i moći, prvi čovjek gradske uprave, šef jednog odjeljenja, kustos muzeja i tako redom”.

– U nepotpisanom tekstu, skoro brižnim, ali nadasve prijetećim tonom, etiketiraju Omera kao nekoga ko daje neoprezne javne izjave i upozoravaju ga da on mora odlučiti kakav imam želi biti. A oni bi mu onda, kad procjene da je najbolji trenutak, valjda trebali, presuditi po svojim aršinima, kakav to imam odgovora nacionalističkom uhu i da li je Omer efendija zadovoljio. Isti je to rukopis, onaj kojim su njihovi prethodnici presudili doktorima Osmanu Mahmuljinu i Željku Sikori nakon izmišljenih optužbi objavljenih u Kozarskom vjesniku 1992. godine – naveo je Ramulić.

Dodik o incidentima u Foči, Prijedoru, Brčkom i Janji: Ne prihvatam to, akt pojedinca

Nastavio je kazavši da Omeru efendiji zamjeraju što je fašističko divljanje sa bakljama, “fašističko je jer su uzvikivali ime ratnog zločinca Ratka Mladića koji je simbol fašizma devedesetih, nazvao fašistička bakljada”.

– Tovare oni tako Omeru efendiji Redžiću stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu, iako je Omer bio dijete i nije stigao biti učesnik ni posljednjeg rata, ali u ovakvim tekstovima, gdje se ide na istaknutog pojedinca, obavezno se lijepe navodni grijesi predaka. Džaba se svojevremeno nesretni Nezir Krak branio od izmišljotine da je u njegovoj kući pronađena ustaška uniforma i endeha novčanice, vrat mu niko nije mogao spasiti pred ulazom u Manjaču, te augustovske večeri 1992. godine. Znaju ovi mladi nacionalisti kako se označavaju buduće glave za sječu, učili su to oni od najboljih Mile i Rade Mutića, Živka Ećima, Zorana Baroša i ostale ratnohuškačke plejade iz ratnog Kozarskog vjesnika – napisao je Ramulić također, te dodao:

(FOTO) Nove provokacije: U Prijedoru iscrtani uvredljivi grafiti, stanovništvo u strahu

– I sve to zato što je Omer efendija Redžić, svekoliku javnost obavijestio o fašističkom orgijanju u centru Prijedora snimkom koji je lično načinio. Smeta njima Omer jer za razliku od načičkanih kamera duž glavne ulice jedino sa Omerove se pojave sramotni snimci. Shvatili su ti neiživljeni nacionalisti da su prevršili mjeru i tim orgijanjem u noći i uzvicima najveću štetu nanijeli upravo Srbima i gradu Prijedoru. I sad im Omer kriv što su u javnosti ispali fašisti, a ne to što su slavili ratne zločince i oponašali novembarsku Kristalnu noć iz 1938. godine.

  (FOTO) U Bihaću poplavljene ceste i desetak kuća, u Cazinu stavljaju vreće s pijeskom zbog izlijevanja Mutnice

Ramulić navodi da dok “lokalni bošnjački političari učestvuju u vlasti, ulaze u odbore za obilježavanje 30 godina Republike Srpske, dijele direktorske fotelje i mjesta u komisijama, odborima, podižu plaće, paušale, krčme pomoć koja dolazi iz Federacije, a u slobodno vrijeme se druže sa onima koji propagiraju najcrnje četništvo i slave ratne zločince, na medijskom udaru srpskih nacionalista je čestiti Omer efendija Redžić”.

Centrom Prijedora se ori: ,,Generale, nek je tvojoj majci hvala” (VIDEO)

– Političare rijetko spomenu na toj grupi, a i kad spomenu, nikad ništa prijeteće i označavajuće. Bošnjački političari će ove noći mirno spavati za razliku od Omera efendije u centru grada. Ako bude izbora ove godine, političari će debelo profitirati na snimku koji je načinio Omer, a ti, Omere, večeras u ovoj kristalno hladnoj noći osluškuj da li ti se neko šunja oko kuće, sa bakljom, nožem ili žicom – zaključio je Ramulić.

Naime članovi grupe Samopoštovanje su naveli kako bi vjerski predstavnici trebali biti ljudi staloženi, promoteri vjere i mira i da se trude da ne podlegnu atmosferi netrpeljivosti i zapaljivih izjava kad su u pitanju neki krizni momenti.

– Naš gradski imam, mladi Omer Redžić ovih je dana imao neopreznih javnih istupa u vezi s neformalnim obilježavanjem dana Republike Srpske u Prijedoru. Na svom Facebook profilu je između ostalog napisao “Krivična prijava protiv organizatora fašističke bakljade i unošenja nemira i zastrašivanja stanovništva”. Pa dobro, rođeni, da li treba tako olako kačiti etikete fašizma djeci naroda koji je na ovim našim prostorima najviše stradao od istog? Jedna bakljada može biti samo bakljada, ni fašistička, ni komunistička, ni pravoslavna, ni muslimanska itd. Vaše riječi neće postići ništa osim produbljivanja nepovjerenja među našim sugrađanima – napisali su, između ostalog, članovi grupe Samopoštovanje.

Stanivuković uputio izvinjenje zbog incidenata u Gacku, Foči, Prijedoru, Brčkom, Janji


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79