Prijedorski učenici masovno odlaze na studij u Sloveniju

Umjesto u Banjoj Luci, Sarajevu ili na nekom od u BiH „mlađih i skromnijih“ fakulteta, prijedorski srednjoškolci posljednjih godina opredjeljuju se za studiranje u Sloveniji.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola za regiju Prijedor, kaže da se radi o znatnom broju učenika, godišnje njih oko 60.

Prednost diplome

Dodaje da su učenici dobro upoznati s prednostima studiranja u EU.

– Studije se ne plaćaju, kao ovdje. Nema ni klasičnog prijemnog ispita. Ali, zato se boduju uspjesi u sportskim aktivnostima, sekcijama, razna druga postignuća. Krajem maja mnogi koji su aplicirali dobili su i informaciju da su primljeni – kaže Sovilj.

 

Dodaje da se većina prijedorskih učenika odlučuje za studiranje u Ljubljani, Celju, Mariboru i Kopru. Upis otvara vrata i za boravišnu dozvolu u EU, ali i niz prednosti koje ove diplome nose.

Prijedorčanin Nemanja Torbica, koji je svojevremeno u Moskvi osvojio bronzu na Olimpijadi iz fizike, studira u Kopru računarstvo i informatiku. Dobio je stipendiju, jer su ga već u trećem razredu Gimnazije „vrbovali“ slovenski lovci na talente.

Ustrojen sistem 

– Mlade privlači da studiraju bliže EU, da opet nije predaleko od kućnog praga. Studentima je omogućeno i da rade brojne poslove, gdje sami određuju radno vrijeme. Dovoljno da zarade za stanarinu i hranu – kaže Torbica.

Kaže da u Kopru trenutno studira više od 15 Prijedorčana i svi su zadovoljni. Grad je lijep, sistem je ustrojen, a država se s velikom pažnjom odnosi prema studentima prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79