Prijeteća poruka iz Općine Neum: ‘Mogli biste imati probleme ako budete kupovali garsonjere odmarališta Feroelektro’

Povodom prodaje odmarališta Feroelektro u Neumu putem sudske zaplijene, saopštenjem se ponovno oglasila općina Neum na čelu s načenikom Draganom Jurkovićem.

Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti.

“S obzirom na to da je u toku prodaja odmarališta Feroelektro u Neumu putem sudske zaplijene želim izvijestiti javnost o nepobitnim činjenicama koje ukazuju na nepravilnosti u ovom postupku od strane Općinskog suda i gruntovnice u Čapljini te poslati upozorenje svim potencijalnim kupcima s kakvim problemima će se susresti ukoliko se upuste u kupovinu garsonjera odmarališta Feroelektro. Načelnik općine Neum je u više navrata upozoravao javnost o nepravilnostima prilikom promjene upisa vlasništva tokom harmonizacije nekretnina i pokretanja zasplijene na društvenoj imovini koja nije bila predmet privatizacije. O svim nepravilnostima je upozorio i općinski sud u Čapljini kao i gruntovnicu o čemu su se isti očitovali svojim dopisima”, ističe se.

“U dopisu suda sutkinja se poziva na ovršne presude protiv ovršenika Feroelektro d.d. Sarajevo što isti dokazuju z.k. izvatcima, a prešućuje činjenicu da je čitav ovršni postupak krenuo dok je u z.k. izvatku bio upisan Feroelektro d.d. sa p.o. Sarajevo što znači potpuno druga pravna osoba. Kako je tada sud uvažio pokretanje ovršnog postupka protiv Feroelektro d.d. Sarajevo na ovoj nekretnini, a u z.k. izvatku je upisan Feroelektro d.d. sa p.o. Sarajevo? Ovo će biti predmet nekih drugih postupaka”, kažu iz općine Neum.

“U dopisu gruntovnice u Čapljini spominju se i drugi vjerovatni vlasnici koje je gruntovnica upisala tijekom harmonizacije nekretnina bez valjanih isprava odnosno bez izvršene privatizacije društvene imovine. S obzirom da je ured za Katastar općine Neum dostavio prijavni list u kojem tih vlasnika nema nego su u njemu nazivi prijeratnih društvenih poduzeća od kojih je jedno Feroelektro PODUZEĆE ZA UVOZ I IZVOZ te zabilježba o promjenama iz 1999 na ime Feroelektro d.d. sa p.o. Sarajevo postavljamo pitanje temeljem čega je gruntovnica izvršila upise vlasnika koje spominju kao i sadašnjeg poduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo kad predmetna nekretnina nije bila u postupku privatizacije? Valjda bi djelatnici gruntovnice trebali poznavati čl. 38, Zakona o početnom bilansu stanja poduzeća i banaka u FBIH koji kaže: Upis promjena u zemljišnim knjigama, u skladu sa članom 3. stav 4. ovog zakona, nadležni zemljišno-knjižni sud izvršit će na osnovu zahtjeva preduzeća odnosno banke i rješenja o odobrenju upisa u sudski registar promjena izvršenih u postupku privatizacije preduzeća i banaka, u skladu sa zakonom”, dodaje se.

 

“Postavljamo pitanje kako Sud I gruntovnica prešućuju činjenicu da se Feroelektro d.d. Sarajevo očitovalo dopisom sudu u Čapljini da nisu vlasnici predmetne nekretnine?”

 

“Svakako treba spomenuti novoformirano poduzeće UTP ODMARALIŠTE d.o.o. Neum I registrirano na sudu u Mostaru 1996 godine od prijeratnog poduzeća Feroelektro , a na predmetnoj nekretnini. Privatizacija ovog poduzeća spada u nadležnost Agencije za privatizaciju HNŽ i njegova imovina je vlasništvo Hercegovačko- neretvanske županije za koju je županijski pravobranitelj pokrenuo sudski spor te upisao zabilježbu na predmetnoj parceli odnosno na svakoj garsonjeri zasebno”, navodi se.

 

“Općina Neum je također pokrenula spor pred sudom vezano za ovu nekretninu jer se njezinim etažiranjem I prodajom garsonjera zasebno narušva regulacijski plan CENTAR I u kojem je ova nekretnina turističko- ugostiteljske namjene”, ističu.

“S obzirom na sve navedeno općina Neum će iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bi zaštitila regulacijski plan te neće dozvoliti uknjižbu kupljenih garsonjera na ovoj ovrsi. Isto tako upozoravamo kupce da nećemo dozvoliti nikakvu rekonstrukciju niti sanaciju trošnih i starih garsonjera jer bi to bilo protivno regulacijskom planu Centar I te će nadležna inspekcija na pokušaj bilo kakve sanacije ili rekonstrukcije pečatiti navedene garsonjere”, zaključuje se u priopćenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79