Prijeti ekonomska depresija: Nove mjere zabrinule poslovnu zajednicu, posljedice mogu biti fatalne

Posljednja ekspanzija pandemije koronvirusa i vrtoglavi skok broja novozaraženih inicirali su kod kriznih štabova donošenje novih setova mjera, a oni su ponovo zaprijetili ekonomiji.

Odmah nakon donošenja novih mjera u Kantonu Sarajevo, a u očekivanju sličnih drugdje po BiH, posebno u kontekstu sličnih trendova širom Evrope, predstavnici poslovne zajednice su se oglasili apelima da bi neka nova zatvaranje mogla biti fatalna.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix.ba kaže da iako je na početku pandemije koronavirusa, obzirom na mnoge nepoznanice vezano za njegovu pojavu, zatvaranje ekonomije moglo dijelom i razumjeti, danas takva mjera nije izvodiva zbog više aspekata.

“Kao prvo, vidjeli smo da je zatvaranje ekonomije ostavilo katasfrofalne posljedice po ekonomiju, što potvrđuju i podaci Agencije za statistiku BiH u vidu rekordnog kvartalnog pada bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal od čak 10,8 posto. Pad poreskih prihoda je ogroman, pogotovo ako uzmemo podatke vezano za naplatu PDV-a, što je direktni rezultat zatvaranja ekonomije i smanjene potrošnje”, navodi on.

Postavlja se pitanje kako ćemo nadoknaditi i iz kojih izvora pad naplaćenih poreza u ovoj godini, kao i u narednim godinama, sve dok se ne vratimo na pred korona stanje, dodaje.

“Stoga progresivni dio struke smatra da rješenja trebaju ići na reforme koje trebaju ići u smjeru uvođenja digitalizacije u javni sektor, te poreskog rasterećenja plata, kako bi se stimulisala potrošnja, a ne stimulisao preglomazni državni aparat. Također, potrebno je voditi računa o mjerama industrijske zaštite, kako bi radnici koji su najizloženiji potencijalnoj zarazi s virusom, imali maksimalnu moguću zaštitu. U suprotnom, ukoliko opet zatvorimo ekonomiju, možemo preći iz stanja duboke recesije u ekonomsku depresiju, što niko ne želi pomisliti da do toga može doći”, zaključio je on.

Zatvaranje i mjere protiv pandemije bez usklađenosti na nivou cijele BiH, jer se virus ne zaustavlja na entitetskoj granici da moli za prolaz, kao i manipulacije i odgađanje donošenja i sprovođenja zakona dogovorenih s EU vodi ka potpunom zdravstvenom i ekonomskom kolapsu, kaže za Klix.ba ekonomista Draško Aćimović.

“Vlasti su se opredijelile za varijantu ‘čekanja kredita’, a ne smanjenja troškova u javnoj administraciji, zaustavljanju nepotrebnih javnih nabavki, sprovođenju mjera iz budućeg zakona o sukobu interesa, da svojim brzim djelovanjem pokažu da možemo biti partner Evropi i da onda opravdano može očekivati i pomoć EU”, kaže on.

Nažalost najveći krivac za sve dosada, Vijeće ministara BiH, je odlučio da građane BiH prepusti potpunoj tragediji i da, ne samo ne radi ništa, već i da zaustavlja bilo kakve procese i time nanosi štetu i Federaciji BiH i Republici Srpskoj, dodaje.

“Glavni ekonomistica MMF-a je jučer izjavila da će siromašne zemlje koje ne preduzmu odlučne korake postati još siromašnije i ovo neusvajanje hitnih mjera vezanih za zdravstvo i ekonomiju na nivou BiH je odluka koju će ako ne građani ,sigurno kazniti historija”, navodi Aćimović te dodaje kako je posljednja šansa da Predsjedništvo smjeni sljedeće sedmice predsjedavajuceg Vijeća ministara i da se odmah krene u sastavljanje ekspertse vlade koja bi u koordinaciji s EU preduzela sve hitne, neophodne mjere da se spase životi i egzistencija građana prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79