Prijetnja secesijom RS-a bi mogla zapaliti BiH, upozorava Welt

U svjetlu moguće secesije Republike Srpske (RS), “Welt” iznosi zabrinjavajuće prognoze za Bosnu i Hercegovinu. Prema njemačkom listu, ukoliko predsjednik RS Milorad Dodik proglasi secesiju, moguć je izbijanje rata unutar jednog sata.

U reportaži koja pokriva temu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, “Welt” navodi riječi Munire Subašić iz udruženja “Majke Srebrenice” koje ukazuju na kontinuiranu politiku genocida unutar RS. Reporterka lista, obilazeći Srebrenicu, podsjeća na strahote genocida koji je Haški tribunal definirao kao takvog.

Prema izvještaju “Welta”, prijedlog Rezolucije koju su podnijeli Ruanda i Njemačka na prijedlog bh. ambasadora pri UN-u, usmjeren je prema međunarodnom priznavanju genocida u Srebrenici i obilježavanju 11. jula kao dana sjećanja. Očekuje se da će rezolucija biti usvojena, unatoč prijetnjama eskalacijom od strane protivnika rezolucije.

Ćamil Duraković, zamjenik predsjednika RS, izražava ozbiljnu zabrinutost za situaciju u regionu i naglašava da bi najava secesije od strane Dodika mogla voditi ka brzom izbijanju sukoba. Dodik je najavio povlačenje Srba iz procesa odlučivanja na nivou BiH ako se Rezolucija usvoji, što bi po njemu značilo faktičko otcjepljenje.

Izvještaj “Welta” spominje i mogućnost da Dodikove prijetnje mogu biti taktika za dobivanje ustupaka od Evrope i SAD-a ili pokušaj očuvanja njegove pozicije. Ipak, Duraković smatra da je Dodikovo ponašanje odraz borbe za politički opstanak, te da je konflikt možda jedini izlaz kojeg vidi.

Elmedin Konaković, šef diplomatije BiH, ističe da reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na rezoluciju izaziva šok i apeluje na Njemačku da koristi svoj ekonomski utjecaj na Srbiju kako bi povećala pritisak.

Situacija se dodatno komplicira najavom sednice Vlade RS u Srebrenici, što izaziva zabrinutost i strah kod bošnjačkih stanovnika. Prema “Weltu”, tenzije u BiH i regiji zapadnog Balkana su već sada izrazito visoke, a mogući razvoj događaja mogao bi potaknuti krizu većih razmjera nego što su bile prethodne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79