Neprijavljene radnike nema ko da otkrije

Poslodavci i sindikalci su skeptični da će planirano uvođenje zatvorske kazne za poslodavce u Srpskoj koji budu imali neprijavljene radnike dati željeni efekat.

Premijer RS Radovan Višković najavio je da će jedna od narednih mjera Vlade u cilju suzbijanja sive ekonomije i rada na crno biti krivično gonjenje poslodavaca, kod kojih se nađu neprijavljeni radnici.

On je objasnio da je planirana izmjena Krivičnog zakona RS kojim će biti definisano da je “držanje” radnika na crno krivično djelo za koje će biti propisana kazna zatvora.

loading...

– Kazna će za neprijavljenog radnika i dalje ostati 2.000 KM, ali će, pored toga, protiv tog poslodavca biti podnesena i krivična prijava i prijetiće mu zatvorska kazna. Mislim da će tom mjerom bar 30 odsto poslodavaca odmah prijaviti radnike, koje sada drže na crno – uvjeren je Višković.

On je napomenuo da je ova mjera već naišla na polemiku među određenim poslanicima, ali da ga to neće pokolebati.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da poslodavci zagovaraju oštru borbu protiv onih koji nisu prijavili radnike, čime nanose štetu zaposlenima, državi, a sebi pribavljaju korist i predstavljaju nelojalnu konkurenciju urednim poslodavcima.

– Međutim, smatram da u toj borbi treba iskoristiti sve postojeće mehanizme koji su zaista dobri, ali se ne provode. Prije šest godina smo promijenili Krivični zakon i uveli zatvorsku kaznu do tri godine za onog poslodavca ko ne isplaćuje poreze i doprinose. Tada sam bio poslanik i skrenuo pažnju da je, po zakonu, takav poslodavac mogao u zatvor do godinu dana, ali da niko nije odgovarao. Bio sam skeptičan da se ništa neće promijeniti i povećanjem kazne. Eto, bio sam u pravu, niko nije otišao u zatvor zbog toga, a svjedoci smo milionskih poreskih dužnika, među kojima prednjači javni sektor – obrazlaže Škrebić.

Ističe da je problem u primjeni zakona, odnosno radu inpsekcija.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da je inicijativa premijera o suzbijanju rada na crno prihvatljiva za sindikat.

– Međutim, tu se javlja problem, a to je primjena aktuelnog zakona i odredbi koje će biti izmjenjene. Dvije godine smo potrošili da izmjenimo Krivični zakon i da se uvede zatvorska kazna za one koji ne plaćaju poreze i doprinose radnicima. Očekivani rezultati su izostali – navodi Mišićeva.

Ističe da je ideji premijera RS ostaje pitanje primjene, odnosno ko je taj ko će pokrenuti krivični postupak kada se utvrdi da određeni poslodavac zapošljava neprijavljene radnike.

– Da li je to u nadležnosti inspektora koji će da utvrdi da firma zapošljava neprijavljenog radnika i podnijeti istog trenutka krivičnu prijavu protiv takvog poslodavca? Podsjećamo da sada po zakonu inspektor, ako utvrdi da poslodavac zapošljava radnika na crno, može da zatvori firmu. Međutim, to se nije desilo – navodi predsjednica Saveza sindikata RS.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić tvrdi da je potrebna transformacija Inspektorata RS; prije svega inspektori treba da rade na mandat, a ne gotovo cijeli radni vijek.

– U izvještaju inspekcije piše da su u 300-400 kontrola našli do 15 radnika na crno. To je nemoguće. Pa, ja sam poslancima u NSRS predlagala da zajedno s novinarima prošetamo od parkića do “Boske” i garantovala sam im da ćemo s lijeve i desne strane naći toliko neprijavljenih radnika koliko su oni našli u pola godine – kaže ona.

Možete da nas pratite i pute

Srpskainfo