Prikuplja se novac za izgradnju najskuplje dionice Koridora Vc: Poznato koliko će koštati

Vlada Federacije BiH bi na svojoj narednoj sjednici trebala konačno dati zeleno svjetlo javnom preduzeću Autoceste FBiH za investicioni ciklus od oko 850 miliona eura (1,66 milijardi KM) radi gradnje najskuplje dionice autoputa u BiH. Ova informacija potvrđena je za Klix.ba u Vladi FBiH.

Radi se o dijelu autoputa na dionici Ovčari – Konjic – Mostar sjever – Mostar jug dužine 51 kilometar. Ova sredstva su već osigurana, a potrebno je da su dobiju odgovarajući potpisi iz Ministarstva finansija FBiH, te odobrenje Vlade FBiH, kako bi se mogao raspisati tender.

JP Autoceste FBiH će za finansiranje dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever – Mostar jug koristiti sredstva iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i sredstva Evropske investicijske banke (EIB) i kod komercijalnih banaka.

Samo izgradnja tunela Prenj trebala bi koštati 240 miliona eura. Sredstva za izgradnju tunela Prenj, jednog od najkompleksnijih objekta na cijelom Koridoru, biti će osigurana iz zajma kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i sredstava Europske investicijske banke (EIB). Preostala sredstva će biti osigurana iz bespovratnih grant sredstava WBIF-a i iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

Kada je riječ o Hercegovini, uveliko se gradi poddionica Počitelj – Zvirovići, dužine 11 km, a njenom izgradnjom BiH će biti direktno povezan autoputem s Evropskom unijom (granični prijelaz Bijača s Hrvatskom).

Poddionica je podijeljena je na dva lota. Izvođač radova za LOT 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok radove na izgradnji mosta (LOT 2) izvodi konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Ova dionica trebala biti trebala biti gotova u ljeto 2022. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79