Prilika da se razvuče proces: Sutkinja u slučajevima “Respiratori” i “Memić” odlazi u penziju, suđenja se vraćaju na početak?

Na današnjem ročištu u aferi ‘Respiratori’, osim još jednog zaboravnog svjedoka, zanimljiv detalj bio je kada je predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović objavila da ide u penziju.

Ona je na kraju ročišta, u kojem se sudi premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalim za kriminalnu nabavku respiratora iz Kine, pozdravile sve učesnike u postupku te kazala da već na narednom ročištu neće biti tu.

Kako je kazala, zamijeniti će je neki drugi sudija. Pored nje, u Sudskom vijeću su Branko Perić i Braco Stupar.

No, cijela ova priča zanimljiva je iz dva razloga.

Jedan je što nije jasno da li će cijeli ovaj postupak morati ići iz početka, što bi logično razvuklo trajanje predmeta i suđenja do te mjere da bi javnost i zaboravila na njega.

Kakva je onda procedura?

Kako je za Raport kazalo nekoliko tužilaca, zakonski postoje dvije opcije – da Sud BiH traži izjašenjenje od stranaka u postupku da li žele da se proces nastavi ili da se vrati na ponovo na početak.

Sud bi dakle u ovom slučaju trebao biti Tužilaštvo i odbrane optuženih da li žele dati neki rok novom članu Sudskog vijeća da se upozna sa procesom. S obzirom na to da su sva ročišta snimljena, novi sudija bi morao pregledati sve materijale i tako ući u tok suđenja.

Ako se odbrane ne slože, Sud BiH bi trebao predmet vratiti na početak. S obzirom na to da je Begović predsjednica Sudskog vijeća situacija jeste kompliciranija, no očito će sve ovisiti o tome šta je u interesu optuženih, jer će tužioci sigurno tražiti da se proces normalno nastavi.

Nešto manje komplicirana situacija jeste u drugom slučaju u čijem Sudskom vijeću je također sutkinja Džemila Begović – slučaj prikrivanja dokaza u slučaju ‘Dženan Memić’.

Begović je u ovom slučaju samo član Sudskog vijeća, ali već je izvijesno da će se proces odužiti. Inače, ročište u ovom slučaju planirano je za sutra.

Kao rezime cijele priče može se reći da sad faktički optuženici u ova dva predmeta imaju priliku da odugovlače proces, u zavisnosti da li im je to u interesu. Posebno se to odnosi na SDA-ovog Fadila Novalića, koji bi možda imao interes razvući proces dok ne prođu Opći izbori.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79