Prilika za BiH i novu sadaku: U Hrvatskoj bi mogle “propasti” stotine hiljada vakcina

U Hrvatskoj je, prema službenim podacima, do jučer vakcinisano oko oko 38 posto odraslog stanovništva te je interes za vakcinacijom polako počeo opadati, a stotine hiljada vakcina i dalje dolaze u ovu zemlju na sedmičnoj bazi.

Hrvatska, prema stavovima tamošnjeg ministarstva zdravstva, teži da do kraja juna postigne brojku od oko 50 posto vakcinisanih, što će, ako uzmemo u obzir tempo pristizanja vakcina u tu zemlju i trenutnu zainteresovanost za vakcinaciju, ostaviti veliki broj neiskorištenih doza kojima, kako je već poznato, relativno brzo ističe rok trajanja nakon čega postaju neupotrebljive.

Priliv vakcina stabilan

Brojke koje su dostupne na internet stranici hrvatskog ministarstva zdravstva govore da je broj doza vakcine koje stižu u Hrvatsku posljednjih nekoliko sedmica stabilan i iznosi oko oko 230.000 sedmično. Broj vakcinisanih prošle je sedmice značajno opao. Tako je između 2. i 9. maja vakcinisano oko 170.000 ljudi, a taj broj je u naredne dvije sedmice pao na na 140.000 da bi se u prošloj sedmici gotovo prepolovio i stao na 90.000 vakcinisanih.

Sljedeće bi sedmice, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravlje u Hrvatsku trebalo stići čak 360.000 doza vakcine, najviše onih koje proizvodi kompanija Pfizer, međutiim, prema trenutnim pokazateljima o broju zainteresiranih za vakcinaciju, velika količina tih vakcina mogla bi ostati neiskorištena.

Unazad nekoliko dana u Hrvatskoj se mogu vakcinisati i sve osobe koje imaju dvojno državljanstvo, što se odnosi pretežno na Hrvate iz BiH. Ova informacija jasan je pokazatelj da Hrvatska ima višak vakcina koje želi utrošiti prije nego postanu neupotrebljive. Hrvatski portal “24 sata” prenio je informaciju iz, kako kažu, pouzdanih izvora da će veliki broj tih vakcina najvjerovatnije završiti u našoj zemlji, kao nova donacija, piše Klix.

Vakcina na bacanje

Podsjetimo, i susjedna Srbija je donirala veliki broj vakcina BiH, a u dva navrata je otvorila granice za vakcinaciju bh. građana, prvi put u aprilu, a drugi put jučer. I tako, dok zemlje u susjedstvu imaju vakcina “na bacanje” kod nas, osim putem COVAX mehanizma i donacija, u zemlju još uvijek nije stigla niti jedna vakcina koju je naša država kupila bilateralnim putem. Ovo nešto što je došlo još uvijek se koristi za vakcinaciju najprioritetnijih grupa stanovništva, što je faza imunizacije koju su većine zemalja odavno prevazišle.

A ostali građani BiH? Oni također imaju mogućnost za vakcinaciju, samo što im je za nju potreban pasoš. Jer, dok građani susjednih zemalja već mogu birati kojom će se vakcinom vakcinisati, mi, očigledno, samo možemo birati u kojoj ćemo se susjednoj državi vakcinisati.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79