Prim. dr. Derviškadić: Covid-odjel je pun, radim sam, nemamo lijekova, manjka opreme

Svi kreveti na Covid-odjelu Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru su popunjeni s pacijenatima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Rekao nam je to primarijus specijalista infektolog dr. Nazif Derviškadić, šef Infektivnog odjela i dodao da muku muče se nedostatkom lijekova i kadra.

– Na odjelu je 12 kreveta i svi su popunjeni, a ja sam sam od ljekara. Radi se o pacijentima od 65 do 90 godina starosti, uglavnom sa teškom kliničkom slikom. Nemamo lijekova, Cefriaxona, Clexana, Dexamethasona, Bicarbonata. Nekim bolesnicima familija donosi lijekove, ljudi se snalaze na razne načine. Bukvalno kupimo sa drugih odjela što njima ne treba. Jučer smo sa svih odjela u bolnici uzeli Bicarbonate. Sada čekamo nabavku iz Hercegovinalijeka koji su i sami u problemima – ne mogu nabaviti lijekove jer je ogromna potražnja za njima. Najviše se troše Dexamethason, Clexan protiv zgrušavanja krvi i antibiotici – naglašava Derviškadić.

Saznajemo da je ovaj Covid-odjel dobio jednog mladog ljekara sa tek završenim Medicinskim fakultetom kojeg Derviškadić, kako kaže, uči kako uzeti anamnezu, umjesto specijaliste koji tu radi pet godina, a koji je povučen na kliniku.

– Divan dečko i hoće da uči, ali sve se odvija kao usporeni snimak, a mi nemamo vremena, pandemija je, bolesnici stalno pristižu, moramo se boriti za njihove živote. Na Klinici je deset infektologa, a ja sam 23. godinu sam na ovom Odjelu. Odradim smjenu, ali sam i dalje u pripravnosti i tako decenijama – ističe Derviškadić koji je na čelu Infektivnog odjela Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru 22 godine.

Zdravstvenim radnicima Covid-odjela prijeti i nestanak zaštitne opreme.

– To je materijal koji se dnevno puno troši. Mantili i skafanderi, nakon jednog korištenja, skidaju se i odlažu na za to propisan način. Ako se ništa ne predzume, vrlo brzo ćemo imati problem i sa tim u periodu kada niko pouzdano ne zna kada će uslijediti smirivanje situacije – napominje Derviškadić.

Za nagli skok broja oboljelih krivi omladinu koji bez tegoba nose virus i tako ga prenose na starije članove porodica.

– Jučer sam bio član konzilija na Neurologiji. U hodniku sjede učenici i učenice Medicinske škole. Smijali su mi se jer sam pored njih prošao u skafanderu. Nosili su maske, ali su svi bili jedni uz druge. Kako ćemo mi narodu ukazati na pravilno ponašanje, kada se oni koji uče da sutra budu zdravstveni radnici, u jeku pandemije ne pridržavaju osnovnih uputa – kaže Derviškadić.

Apelovao je na nadležne da se pod hitno uvedu brzi testovi na COVID-19.

– Brzi testovi su spas koji će pokazati koliko u mjesnim zajednicama ima zaraženih, a ne u jednom gradu. Masa je pozitivnih koji hodaju, a to ne znaju. Mladi imaju jaku nespecifičnu odbranu organizma, a stariji je gube i bore se humoralnim ćelijskim imunitetom. Pozvao bih i pripadnike Civilne zaštite da krenu u dezinficiranje ulica i prostora, ali i nadležne da donesu odluku o zatvaranju kafića i restorana ako mislimo zaustaviti pandemiju – poručio je Derviškadić za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79