Prim. dr. Horozić o Općoj bolnici: Umjesto na Covid-19, fokusirani na medijsku kampanju, dokle “mlaćenje prazne slame”?

Prim. dr. Horozić o Općoj bolnici: Umjesto na Covid-19, fokusirani na medijsku kampanju, dokle “mlaćenje prazne slame”?


Prim. dr. Bosanko Horozić, šef Odjela kliničke endokrinologije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, oglasio se na svom Facebook profilu, a u vezi s aktuelnim pitanjima koja se tiču KCUS-a i Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Primarijus Horozić je komentirao mnoga pitanja, a njegov status prenosimo u cijelosti:

– Već danima traje kampanja kojom menadžment Opće bolnice putem različitih izjava, objava, intervjua i sličnih sadržaja obavještava javnost Kantona Sarajevo o svojoj spremnosti da pomogne u zdravstvenom zbrinjavanju stanovnika našeg kantona. Nakon što sam pročitao objave i izjave menadžmenta Opće bolnice, kojih je u poslednje vrijeme bilo bezbroj, primjetio sam slijedeće :

U BiH broj zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika veći nego u deset evropskih zemalja

 

1. svaka objava, izjava i intervju su sadržajno, suštinski i koceptualno slična jedna drugoj;
2. ključne rečenice potpuno iste i nalaze se u početku izjave/objave/intervjua, te govore o spremnosti Opće bolnice da “pomogne” KCUS-u u borbi protiv epidemije izazvane Covid-19 virusom, te obavještavaju građanstvo da ne brine jer su oni spremni da im pruže adekvatnu medicinsku uslugu i to, ni manje ni više već za 85 posto stanovništva Kantona Sarajevo.
3. kako se đavo krije u detaljima, u nastavku teksta se obično objašnjava da će se sva ova obećanja ispuniti kada Opća bolnica dobije/preuzme imovinu KCUS-a, tj. bivšu Kliniku za vaskularnu hirurgiju, te odmah zaposli 10 medicinskih sestara, te im KCUS ustupi šest infektologa, a naravno potrebno je još osigurati i značajna matetijalna sredstva.

Analiza:

Citajući sve gore pomenute objave, izjave i tome slično, nameće se nekoliko pitanja koja promiču oku javnosti, a na koja moramo odgovoriti.

Zašto se Opća bolnica u trenutku rastuće epidemije Covid-19, umjesto na zdravstveno zbrinajvanje stanovnika fokusira na medijsku kampanju?

Da li menadžment Opće bolnice zaista ozbiljno predlaže transfer imovine, sredstava i zaposlenih iz KCUS-a u Opću bolnicu bez poštovanja zakona? Kako je moguće “dobiti” ljekare, čitave klinike od jedne zdravstvene ustanove? Gdje su konkursi za zapošljavanje, transparentnost, obaveza svih nas, pravnih i fizičkih lica koji žive i rade u Bosni i Hercegovini da se držimo zakona ove zemlje? Da li Opća bolnica smatra da je iznad zakona? Da li je u skladu sa zakonima naše zemlje da jedan poslodavac plaća zaposlenog ljekara dok on/ona obavlja poslove kod drugog poslodavca bez pravnog osnova?

Da li je strateško opredjeljenje menadžmenta Opće bolnice da svaki put kad iz različitih razloga nije u mogućnosti obaviti svoj dio posla u pružanju zdravstvenih usluga krivi KCUS? Da li ćemo svaki put slušati izjave poput – mi ćemo nešto uraditi čim nam KCUS prepusti osoblje, kliniku, sredstva?

Da li je menadžment Opće bolnice pripremio strateski plan, koji će omogućiti Općoj bolnici kontinurian, samostalan rad i ispunjavanje vlastitih obaveza?

Da li Opća bolnica dobija sredstva od Fonda Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kao i KCUS, iz kojih se finansira osoblje bolnice, nabavka meterijala i opreme? Ako Opća bolnica dobija sredstva od Fonda, a znamo da je to tako, čemu onda stalni zahtjevi prema KCUS-u. Kantonalne bolnice u drugim kantonima u FBiH rade pod sličnim ili značajno težim uvjetima od Opće bolnice u Sarajevu i ne ispostavljaju slične zahtjeve prema KCUS-u, obavljaju svoj dio posla na najbolji mogući način i ne krive KCUS za eventualne poteškoće ili probleme?

Zaključak:

Kad se ozbiljno razmisli o ovim pitanjima, postaje očigledno da se srećemo sa populistčkim marketingom kojim se svjesno obmanjuje javnost. Kao i svaki populizam, ni ovaj ne služi ni čemu dobrom. Upravo suprotno, ovakav populizam nastoji urušiti i oslabiti zdravstveni sistem širenjem neistina i dovođenjem ljudi u zabludu. Svako od nas se treba zapitati šta je konačni cilj ove kampanje?

Ako KCUS treba obavljati poslove druge zdravstvene ustanove, onda je sasvim legitimno pitati – sta će nama ta druga zdravstvena ustanova koja se finasira novcem iz naših doprinosa za zdravstvo a ne pruža potrebnu uslugu? Pored toga, ako se traži prostor i kadar KCUS-a, postavlja se pitanje ko će i čime će se onda liječiti pacijenti KCUS-a? S obzirom na to da je nemoguće udovoljiti zahtjevima Opće bolnice, koji su protivni zakonima i neizvedivi, postaje nam jasno da se sve završava medijskim hvalisanjem, a u praksi neće biti pružena pomoć ni KCUS-u ni pacijentima. Nažalost, umjesto ozbiljnog rada, saradnje i zajedničkih napora da se nađu rješenja za ogromne probleme s kojima se trenutno u stanju pandemije suočava svaki zdravstveni sistem na svijetu, mi ovdje svjedočimo mlaćenju prazne slame…, kao što reče naša stara poslovica.

Poznat razlog zbog čega su svi kantoni limitirani na 50 uzoraka u 24 sata

I na kraju, ne manje bitno, evo očiglednog primjera netačne izjave Opće bolnice. Opća bolnica tvrdi da će, kad dobije ono sto traži od KCUS-a, zbrinuti 85 posto građana Kantona Sarajevo. U Kantonu Sarajevo, primarni nivo zdravstvene zaštite (Domovi zdravlje Kantona Sarajevo ) zbrinjavaju 65 – 80 posto pacijenata. Sekundarni nivo zdravstvene zaštite zbrinjava do 20 posto pacijenata (Opća bolnica i dijelom Domovi zdravlja Kantona Sarajevo). Tercijerni nivo zdravstvene zaštite zbrinjava 10 – 15 posto pacijenata. Iz ovih podataka se jasno vidi da je nemoguće je da Opća bolnica zbrine broj ili procenat pacijenata o kome govore, osim ako ne planira preuzeti poslove Doma zdravlje Kantona Sarajevo. Toliko o medijskim pamfletima kojima se javnost u posljednje vrijeme “bombarduje” iz Opće bolnice.

Hvala na strpljenju svakome ko je procitao ovu objavu. Izvinajvam se na kompleksnosti objave, ali naš zdravstveni sistem je kompleksan i nije moguće pričati o ovoj temi, na osnovu činjenica i podataka, bez uzimanja u obzir samog sistema prenosi Faktor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija