Prim. dr Pozderac upozorava na rezultate “reformi” u zdravstvu: Zbog objekta otimaju polikliniku od studenata

Prim.dr Žana Pozderac iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu analizirala je situaciju sa reformom zdravstva u KS-u.

Dr Pozderac  podsjeća da su reforme u zdravstvenom sistemu KS krenule 2016.godine i tada je predloženo gašenje svih zavoda, koji se bave specifičnom zdravstvenom zaštitom pojedinih populacija kao što su MUP-ova ambulanta, Zavod za medicinu rada, Zavod za žene i materinstvo, Zavod za alkoholizam i toksikomanije, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za sportsku medicinu. 

– Sve je krenulo zbog navodnih ušteda, bez razmišljanja da će se time opteretiti ionako preopterećeni domovi zdravlja, centri porodične medicine koji su već dobili susrete generacija, kao i Opšta bolnica koja je u međuvremenu dobila i kadar sa KCUS-a.

Međutim, sada se sve svelo na to da se ukine Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu, koji postoji 75 godina. Da li su zaposlenici uključeni u odluke o gašenju Zavoda?

Odgovor je da nisu.

Da li su korisnici naših usluga studenti, profesori i osoblje univerziteta upitani u vezi gašenja Zavoda? Odgovor je da nisu.

Da li je Agencija za kvalitet u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koja nam je među prvim zdravstvenim institucijama, dodijelila AKAZ, pitana u vezi gašenja Zavoda?Odgovor je da nije. Da li su stručnjaci i zdravstveni profesionalci , doktori  medicinskih nauka pitani u vezi gašenja Zavoda?

Odgovor je da nisu.

Sve se ovo nažalost dešava zbog modernog objekta u centru grada,  lijepih radnih prostorija , savremene opreme  a za koje  su se decenijama borili radnici Zavoda. Sada nas treba istjerati , koji radimo dvadeset ili trideset godina,uglavnom je to kadar specijalisti i medicinske sestre HEROJI U BIJELOM, sve žene, koje imamo  55+ godina, koje smo radile u ratu kada je bilo najteže i kada smo bili najpotrebniji  i premjestiti u druge zdravstvene ustanove, koje su već opterećene i pacijentima i kadrom, a naš prostor pustiti da preotmu neki ljudi jer im se svidio objekt i naše  prostorije.

Postavlja se pitanje da li su to Reforme u zdravstvenom sistemu KS? Pogledi i prijedlozi pacijenata i zdravstvenih stručnjaka sa javnih tribina: Ako se poziva na uštedu, pitanje je gdje je ta ušteda? Ako se poziva na kvalitet, pitanje je gdje je kvalitet? Nije kvalitet ako se sve sastavi zajedno. Nigdje ne piše da će se zdravstvena zaštita unaprijediti. Niko se ne osvrće na kvalitet zdravstvene usluge i jednak pristup svim generacijama, samo se pozivaju na finansije. U centrima porodične medicine će imati susrete generacija.

Krajnji korisnici zdravstvenih usluga – pacijenti i radnici u zdravstvu moraju biti uključeni u proces planiranja bilo kakvih promjena u zdravstvu. Sve promjene moraju početi utvrđivanjem potreba  pacijenata i  radnika u zdravstvu, te uključivanjem relevantnih institucija poput Ministarstva zdravstva Federacije BiH i Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu FBiH.

Specifičnosti različitih skupina unutar populacije u pogledu zdravstvene zaštite moraju se organizacijski ispoštovati. Upućivanje različitih skupina (školske djece i omladine, studenata, pripadnika policijskih snaga i sl) u već sad preopterećene kapacitete porodične medicine nije prihvatljivo i neće voditi poboljšanju usluge.

Gašenje različitih zavoda nije odgovor na probleme – da bi prestala potreba za postojanjem nekog zavoda, mora se sprovesti detaljno istraživanje njegove uloge, funkcionalnosti i značaja unutar zdravstvenog sistema. Radikalni rezovi se nerijetko mogu zamijeniti dobro planiranim i utemeljenim internim reformama ustanove, objasnila je Prim. dr Žana Pozderac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79