Primorac: Antitijela na koronavirus nestaju nakon mjesec, evo šta je rekao o ruskoj vakcini

Dragan Primorac, član naučnog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade Hrvatske, govoreći o pandemiji koronavirusa, kazao je kako su o testiranju otkrivene zanimljive stvari.

U razgovoru za N1 poznati genetičar je rekao kako su analizirali više od 1.000 uzoraka.

– Ono što nas je iznenadilo tokom prvog testiranja, dva posto populacije imalo je antitijela, taj IGG na COVID-2. Nakon malo više od mjesec svi su bili negativni, što pokazuje kako kratko djeluju antitijela i koliko je sigurniji ćelijski imunitet – naglasio je Primorac.

Govoreći o ruskoj vakcini, istakao je da intenzivno dobija rezultate, naročito tumačenje kolega za IGG antitijela na COVID-2 te da je bitan učinak vakcine na ćelijski imunitet.

– Čekamo kliničku fazu tri i relevantne rezultate, nikome na pada na pamet vakcina prije toga. Podsjetit ću da je 2012. godine, prilikom testiranja vakcine na SARS COV, došlo do oštećenja pluća i jetre na životinjama. Dakle, nikome ne pada na pamet vakcina dok ne budemo uvjereni da je apsolutno sigurna, nije bitno je li Rusija, Amerika, Kina ili Turska, važna je sigurnost, a ne ko će biti prvi – istakao je Primorac.

Ponovio je kako su maske dobra zaštita jer štite osobe, sprečavaju nas da diramo lice rukama i vlaže zrak koji udišemo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79