Principi multietničnosti: Nikšić nije potpisao dokument o Srebrenici

Sinoćnji sastanak najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i Islamske zajednice na čelu sa reisom Kavazovićem, na kojem je glavna tema bila status i stanje o Bošnjaka u Srebrenici rezultirao je pripremom Rezolucije o Srebrenici.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te predsjednici SDA, SDP, SBB i NIP, Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković, a kako saznajemo, pripremljena Deklaracija o Srebrenici, svojevrsni dokument kojim se između ostalog, politički lideri obavezuju da se za Srebrenicu osiguraju sredstva iz budžeta na svim nivoima.

Kako saznajemo, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odbio je potpisati ovaj dokument uz obrazloženje da on ovom sastanku prisustvuje iz pozicije predsjednika multietničke stranke i da mu izjava djeluje kao da je pisana samo da se još jednom zamažu oči tim ljudima i da ih se još jednom svjesno prevari.

Prema našim saznanjima Nikšić se posebno pitao zašto o ovim političkim temama potpisuju zajedničku izjavu sa Islamskom zajednicom, jer ne postoji demokratska zemlja u svijetu za koju bi mogli navesti primjer da stranke potpisuju sporazum o političkom djelovanju sa vjerskom zajednicom.

Također, predsjednik SDP-a je izrazio zabrinutost da bi ovakav sporazum stranaka čiji su predsjednici Bošnjaci sa IZ-om bio novi udar, pucanj u Bosnu i Hercegovinu koji je može dokrajčiti, i to baš u Sarajevu, jer ako stranke sa sjedištem u glavnom gradu potpišu jednostran politički sporazum sa IZ-om, to u potpunosti opravdava i potvrđuje argumentaciju neprijatelja države o Sarajevu kao bošnjačkom, a ne bosanskohercegovačkom glavnom gradu.

Prema našim saznanjima, Nikšić se obavezao da će SDP učestvovati u svim aktivnostima koje će voditi u pravcu zaštite i pomoći povratnicima, stvaranja uslova za održiv opstanak i obećao da će sve što na ovom fonu dođe u parlamente u kojima sjede SDP-ovi biti podržano, ali ovu izjavu ne može potpisati iz političkih razloga čak i da nema primjedbi na tekst.

Nikšić je na kraju dodao da je za njega Bosna i Hercegovina jedna nacija sa tri većinska naroda koji su naši, bosanskohercegovački, autohtoni i sporazumom o političkom programu sa IZ-om ili bilo kojom drugom vjerskom zajednicom odrekli bi se ideje jedinstvene države jednakopravnih građana, a time bi ubili svaku šansu za multietničku SDP, možda je pretenciozno reći i multietničku Bosnu i Hercegovinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79