Pripadnici grupe Lev Tahora uskoro napuštaju Bosnu i Hercegovinu

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Miloš Lučić saopćio je danas da će 24 člana jevrejske vjerske grupe koja se nalazi na području općine Istočna Ilidža u subotu, 5. februara, napustiti BiH, dok bi druga grupa BiH trebalo da ode do 20. februara.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je Lučića da se danas na terenu nalaze inspektori ove službe i da su u toku provjere, te da je vlasnik otkazao najam kuće ovoj vjerskoj grupi i da će oni do subote, 5. februara, napustiti područje Istočne Ilidže.

Vođa Lev Tahora: Naš grijeh što smo anticionisti, država Izrael ne voli našu zajednicu

“Prema posljednjim informacijama, ova vjerska grupa trenutno je u potrazi za novom destinacijom i prevozom. Dobio sam uvjeravanja da ne predstavljaju prijetnju za lokalnu zajednicu i da do sada nije zabilježen nijedan incident”, naveo je Lučić u pisanoj izjavi.

Zbog velikog broja poziva koje je dobio od građana Istočne Ilidže o boravku jevrejske vjerske grupe na području opštine i uznemirenosti javnosti posljednjih dana, Lučić je danas razgovarao i sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem da bi dobio adekvatne informacije o ovoj grupi.

“Finci me informisao da ova grupa nije kontaktirala Jevrejsku zajednicu u Sarajevu i da nisu imali nikakav kontakt sa njima. Naveo je da se i on lično interesovao za njihov boravak u BiH i da je dobio informaciju da su došli iz SAD, a da su prije toga boravili u Kanadi i Gvatemali”, naveo je on.

Finci je dobio informaciju da je riječ o proširenoj porodici sa većim brojem članova i da su prilično zatvorena vjerska grupa koja na poseban način praktikuje vjeru.

On je upoznao ministra da je jedan list u Izraelu objavio priču o boravku ove grupe u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79