Pripadnici MUP-a TK zastrašivali i zlostavljali vozače?

Općinski sud u Tuzli odredio je jednomjesečni pritvor za tri službenika MUP-a Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Pritvor je određen za Vahidina Omerbegovića (51), aktuelnog načelnika Operativnog centra MUP-a TK, koji je ranije obavljao funkciju zamjenika načelnika ovog centra i komandira Policijske stanice Kalesija, te za službenika u PS Kalesija Nezira Omerbegovića (54) i policajca u stanici u Kalesiji Mirsada Hadžića (51).

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona oglasilo se jutros i zvaničnim saopćenjem o ovom slučaju.

– Vahidin Omerbegović je osumnjičen za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, te za odavanje službene tajne, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, primanje dara ili drugog oblika koristi i zlostavljanje u obavljanju službe. Nezir Omerbegović i Mirsad Hadžić su osumnjičeni za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave – saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Kako navode iz Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je Vahidin Omerbegović obavljajući spomenute poslove, u periodu od 2014. do 2019. godine u Kalesiji i Tuzli, uzimao novac od nekoliko osoba ili su oni za njega morali obavljati određene poslove kako bi im napravio pogodnosti radi prekršaja u saobraćaju. Također, da je u nekoliko navrata odavao službene tajne iz evidencija policije radi pribavljanja koristi agenciji za zastupanje u naplatama šteta u vlasništvu njegovog srodnika, te je zastrašivao jednu osobu i uzimao novac od njega pod prijetnajma da će ga policija stalno zaustavljati u saobraćaju i naplaćivati mu kazne.

– Nezir Omerbegović je osumnjičen da je kao službenik u PS Kalesija, zadužen za vođenje kaznenih evidencija i krivičnog upisnika, od četiri osobe uzeo novac kako bi u kaznene evidencije unosio neistinite podatke i tako ovih osobama pribavio različite vidove koristi. Mirsad Hadžić je osumnjičen da je od dvije osobe uzeo novac kako bi unosio neistinite podatke u prekršajne
naloge te da je u jednom slučaju uzeo novac od osobe kako prilikom kontrole u saobraćaju ne bi učinio službenu radnju koju je morao učiniti – navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva i po naredbi Općinskog suda Tuzla, pripadnici MUP-a TK i Federalne uprave policije obavili su pretrese na više lokacija u Tuzli i Kalesiji, u stambenim objektima, MUP-u TK, PS Kalesija i jednom poslovnom objektu, nakon čega su osumnjičeni uhapšeni.

Nad njima je zavedena kriminalistička obrada te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva, a postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79