Pripadnici OSBiH uspješno okončali mirovnu misiju u Afganistanu

Ceremonija dočeka Pješadijske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz mirovne misije u Afganistanu upriličena je danas na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” Živinice.

Svečanom dočeku prisustvovali su čelnici vojnog i diplomatskog kora, predstavnici međunarodnih snaga u BiH, civilnih vlasti, kao i porodice vojnika koji su proteklih šest mjeseci bili u mirovnoj misiji u Afganistanu, piše Fena.

Četrdeset pet pripadnika Pete pješadijske brigade OSBiH uspješno su okončali učešće u mirovnoj misiji “Odlučna podrška” u Afganistanu. Pokazali su visok stepen spremnosti za sve zadatke koji su bili postavljeni pred njih.

Komandant Operativne komande OSBiH general-mojor Radovan Ilić kazao je kako se mora konstatovati da je sistem njihovih priprema za misiju izuzetno dobar i dovodi do ovakvih rezultata da se misija, zadaci, lista osnovnih zadataka misije u potpunosti izvrše.

Komandir Pješadijske jedinice OSBiH kapetan Haris Zolj je ocijenio da je dobro iskustvo za svakog pripadnika OSBiH da učestvuje u operacijama podrške miru.

Svojim zalaganjem, radom, trudom i profesionalizmom, pokazali su da ni u čemu ne zaostaju za vojnicima modernijih i naprednijih armija u svijetu.

Komandant 5.pbr OSBiH brigadir Emir Kliko je kaza da je na ponos svim građanima BiH da su misiju izvršili na najbolji mogući način, uz pohvale svih njihovih koalicijskih partnera i komandanata koji su im bili pretpostavljeni u misiji.

Među 45 učesnika u mirovnoj misiji bile su i četiri žene. Kažu da im je boravak u Afganistanu bio veliko životno i profesionalno iskustvo.

Vojnik I klase OSBiH Jelena Gojković kaže da su bile podrška jedna drugoj, te da su imale podršku komandira kao i ostalih kolega.

“Nismo imali nesuglasica, sve je prošlo u najboljem redu”, dodala je ona.

Roditelj Dragan Gojković je izjavio da mu je bilo drago što je učestvovala u mirovnoj misiji i odradila ono što je trebala da odradi.

“To je bilo čast ispred države BiH, lijepo je predstavljala. Meni je srce puno”, kazao je Gojković.

Roditelj Senad Mehić je kazao da dočekuje svoga sina, sa njegovom kćerkicom.

“Čestitam svim oficirima, podoficirima i vojnicima na još jednoj uspješno obavljenoj misiji. Drago mi je da su svi roditelji i porodice dočekali svoje najmilije zdrave i žive”, kazao je Mehić.

Ovom prilikom pročitane su i naredbe o dodjeli nagrada i pohvala istaknutim pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli uspješno realizovanoj misiji jedinice. Nakon obraćanja, komandir pješadijske jedinice OS BiH iz sastava 5.pbr, je komandantu Operativne komande OSBiH predao zastavu Bosne i Hercegovine koju su dostojno nosili tokom misije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79