Priprema se gradnja autoputa do Tuzle: Počeo otkup zemljišta

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH je započelo proces otkupa zemljišta duž trase buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Ovaj korak označava konkretan napredak u dugoočekivanom projektu izgradnje autoceste, koju federalne vlasti obećavaju već 20 godina.

Autocesta između Tuzle i Orašja je od vitalnog značaja za tuzlansku regiju, koja je do sada bila zapostavljena u infrastrukturnim projektima, posebno s obzirom na to da je Koridor 5C, najveći projekt ove vrste, zaobišao grad. Izgradnja ove dionice autoputa predstavlja svojevrsnu kompenzaciju koja se s nestrpljenjem očekuje u cijeloj tuzlanskoj regiji.

Prema planovima, autoput će povezati Tuzlu s Orašjem na sjeveru Bosne i Hercegovine, otvarajući put ka sjeveru. Također, bit će izgrađena i cesta koja će povezati Tuzlu s Koridorom 5C, poboljšavajući time i vezu sa Sarajevom.

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH nedavno je objavilo javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina duž trase predviđene autoceste. Ovaj potez pokazuje ozbiljnost u namjeri realizacije projekta.

Poziv se odnosi na sve vlasnike nekretnina na području Tuzle (k.o. Dobrnja i k.o. Osoje) i Srebrenika (k.o. Tinja i k.o. Podorašje). Vlasnici nekretnina imaju mogućnost sporazumnog rješavanja sticanja prava vlasništva, uz odgovarajuće naknade, a ukoliko se ne odazovu na ovaj poziv, bit će pokrenut postupak eksproprijacije u skladu sa zakonom.

Očekuje se da će ova autocesta donijeti značajne koristi regiji, uključujući otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanu povezanost i poticanje ekonomskog razvoja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79