Prirodna bogatstva ovise od nas: Tokom akcija čišćenja lokalnih zajednica nerijetko se pronađu i nove divlje deponije

Eko HUB Blagaj, kojim koordinira Omladinski klub Novi val Blagaj, pokrenut je u sklopu projekta „Misli o prirodi“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku podršku Švedske. Danas su u Blagaju predstavljene aktivnosti koje se provode u 5 lokalnih zajednica na području Čapljine, Stoca, Nevesinja, Ljubinja i Blagaja. Animiranjem lokalnog stanovništva urađen je veliki posao čišćenja i prikupljanja otpada.

Eko HUB Blagaj održao je 18 akcija čišćenja u kojima je prikupljeno više od 500 vreća otpada na području 5 lokalnih zajednica. Pokazati ljudima da slijede njihov primjer i brinu o životnoj sredini jačanjem svijesti o zaštiti okoliša, njihova je primarna zadaća. Neizostavna je i edukacija školaraca, ističe Sanita Jazvin, pedagogica u Osnovnoj školi Blagaj.

Tokom akcije čišćenja lokalnih zajednica nerijetko se pronađu i nove divlje deponije koje predstavljaju ogroman problem.

Adnan Đuliman iz Novog vala ističe kako je deponija Stolac i dalje jedan od najvećih problema: „Ona je u neposrednoj blizini Bregave, 20-30 metara rijeke. Ona ne zadovoljava nikakve kriterije“.

Ne treba zaboraviti da sva prirodna bogatstva ovise od našeg pojedinačnog djelovanja. Svaki pojedinac je odgovoran za svoje smeće, stoga imajte to na umu prilikom njegova odlaganja. Bacanje smeća bilo gdje osim u kontejner direktno zagađuje okolinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79