Prirodni fenomen kod Konjica: Nakon snažnog potresa nestalo vrelo

U mjestu Glavatičevu, u blizini Konjica, uz sami tok rijeke Neretve, do prije nekoliko dana je postojalo vrelo Vrutak. Kako mještani kažu, usljed snažnog potresa, ovo vrelo je nestalo.

Vrutak izvire i vodopadom se ulijeva u Neretvu, protokom oko 9 kubika u minuti.

Nakon potresa prije nekoliko dana, s epicentrom kod Nevesenja, voda je jednostavno nestala, ostavljajući mokru mahovinu i ponekog riječnog raka na kamenjaru.

Potres u Nevesinju kada se dogodio, tada je ovo vrelo presušilo. Znajući za ovaj fenomen Vrutka, koji registrira sve jače potrese u okolini i na većim udaljenostima, čak do Perzijskog zaljeva. Mnogo su puta stanovnici ovog kraja svjedočili nestajanju i proviranju vode. Smatraju to Božijim davanjem i sad već uobičajnom pojavom nakon jačih potresa, rekao je Emin Hebibović.

On je dodao da tijekom crnogorskog potresa, 1979. godine, više od tri mjeseca ova voda nije protekla. Sličan slučaj je bio i tijekom bombardiranja Bagdada, kada je ovaj izvor danima nestajao, čak po deset puta u tijeku jednog sata.

Vrutak nestane nakon svih većih potresa na par sati ili dana, a bilo je slučajeva i kada se na vodu čekalo i po nekoliko mjeseci. Postoje i fotografije zabilježene u trenutku proviranja vode gdje se vidi nagli porast vode na izvorištu.

Stručnih ispitavanja i analiza ovog fenomena nije bilo posljednjih desetljeća, ali se prepričava mišljenje stručnjaka iz Zagreba. Nadaju se da će netko od istraživača posjetiti ovaj kraj, kako bi dobili obrazloženje za ovu pojavu, navodi BHRT.

U blizini Vrutka postoji izvorište koje je zasebno i nikada ne presuši. Svi se ipak nadaju da će njihovo vrelo svakog trenutka ponovo poteći ka Neretvi, posebno zbog vodopada koji uljepšava ove krajeve, ali i jer je to znak da nema potresa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79