Prirodni priraštaj negativan u svim kantonima u FBiH

Zbog niske stope nataliteta i sve više odlazaka, broj stanovnika u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu rapidno opada. Statički podaci pokazuju da je već godinama sve manji i broj novorođenih, a stručnjaci iz FBiH ističu da je to posljedica aktuelnih političkih, ali i ekonomskih kriza u našoj zemlji.

 

U Federaciji BiH u julu su rođene 1.372 bebe, a umrlo je 1.830 stanovnika. To znači da prirodni priraštaj iznosi – 458, a da je vitalni indeks 75.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u istom mjesecu zaključeno je 1.409 brakova, dok je razvoda bilo 124.

Negativan prirodni priraštaj je zabilježen u svih deset kantona Federacije BiH.

Hoće li BiH postati zemlja staraca: Svake godine rodi se oko hiljadu beba manje

Situacija nije ništa bolja u cijeloj BiH. Ipak, malo se šta čini da se situacija promijeni. Da bi se uopšte vratilo na nekadašnje stanje potrebno je da se spriječi iseljavanje i da se prosječno u porodicama rađa četvoro djece. Kada se pogleda današnja situacija to zvuči nerealno.

Bijela kuga vlada u BiH: Mještani kažu idu trbuhom za kruhom, sela pusta, a škole zatvorene

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79