Pritisak građana urodio plodom: Arcelor Mittal u zaštitu okoliša uložio 100 miliona eura

Kompanija Arcelor Mittal Zenica do sada je u zaštitu okoliša investirala 100 miliona eura. Najznačajnija ulaganja su u prošloj godini u kojoj su završena tri glavna projekta. Zahvaljujući pritisku građana posredstvom ekoloških udruženja za rezultat imamo to da Zenica nije više najzagađeniji grad u BiH.

Sistem sekundarnog otprašivanja na konvektorima u pogonu Čeličana, hibridni filter na Sinter mašini u pogonu Aglomeracije i izgradnja Toplane Zenica najznačajniji su projekti iz zaštite okoliša u komapniji Arcelor Mittal Zenica.

„Toplana Zenica je najveći projekat i možemo vidjeti da imamo dobre rezultate i same norme u Toplani Zenica su u skladu s normama Evropske unije. Ovo je jedan od najvećih uspjeha za Arcelor Mittal Zenica jer smo prestali da koristimo energetski ugalj i prestali smo da odvozimo pepeo na Raču“, ističe Nikhil Mehta, generalni direktor Arcelor Mittal Zenica.

U procesu proizvodnje, tamo gdje je prisutna teška industrija, postoje četiri vrste emisija: prašina, difuzne emisije, oksidi sumpora i azota. Putem sistema za praćenje emisija koji je u funkciji utvrđeno je da su u okviru ekoloških normi. Problem i dalje predstavljaju, barem kad je riječ o proizvodnji u Arcelor Mittalu, emisije prašine na Koksari, Aglomeraciji i Čeličani.

„U Sinter mašinu 5 investirat ćemo 800.000 eura, u elektrodu nehrđajućeg čelika. Kada govorimo o Čeličani, investirat ćemo u samo čišćenje gasova tako da nemamo dodatih zagađenja. U 2021. godini počeli smo da investiramo u remont krajnjih vertikala na Koksari, gdje smo invetirali pola miliona eura za svaki zid“, dodaje Mehta.

Prethodnih godina vrlo je zapažen pritisak Eko foruma i građana Zenice na kompaniju Arcelor Mittal s ciljem ispunjavanja mjera iz Okolinske dozvole.

“Međutim, pritisci sastanci, pa čak i spominjanje novog zakona o zaštiti okoliša po kojem su kazne za neprovođenje tih mjera povećane na 200.000 maraka mislim da je dovelo do toga da se ta mjera konačno realizuje. Pritisak i upornost se isplati”, navodi prof. dr. Samir Lemeš, član Eko foruma Zenica.

Povjerenje se polako vraća, a uloga civilnog društva je približiti i pojednostaviti stručnu terminologiju građanima, jer zdravlje je bitno svakom čovjeku. U organizaciji Eko foruma, Grada Zenica i Federalnog ministarstva okoliša i turizma u ponedjeljak će u Sali gradskog vijeća biti održana javna rasprava o podnesenom zahtjevu Arcelor Mittala za ponovno izdavanje okolinske dozvole

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79