Pritvor za maloljetnika koji je zlostavljao djevojčicu: skinuli joj donji veš i pokušali da siluju

Maloljetniku (14) koji je u nedjelju uhapšen i protiv kojeg je podnijeta krivična prijava pod sumnjom da je tog dana na Ada Huji u Beogradu počinio razbojništvo i seksualno napastvovao djevojčicu od 11 godina, određen je pritvor do 30 dana.

Ukoliko se dokaže da je počinio djelo seksualnog zlostavljanja, kako za portal Telegraf kaže advokat Željko Pavlović, s obzirom na to da se radi o mlađem maloljetniku, on može da dobije samo vaspitnu mjeru, a najstroža je vaspitno popravni dom od šest mjeseci do četiri godine.

Kako je u nedjelju uveče saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, podnijeli su krivičnu prijavu protiv mladića (14), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela razbojništvo i silovanje.

– Sumnja se da je on, oko 18 časova na keju na Adi Huji, uz prijetnje, napao dvije maloljetne osobe ukrao im mobilni telefon i blutut zvučnik, nakon čega je, jednu od oštećenih, seksualno napastvovao. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom sudu – navdeno je tada u saopštenju MUP.

U Višem javnom tužilaštvu kažu za Telegraf kažu da slučaj vodi Odjeljenje za maloljetnike i da je ovom maloljetniku određen pritivor do 30 dana.

Advokat Željko Pavlović podsjeća najprije za Telegraf da se u ovom slučaju primenjuje Zakon o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti maloljenih osoba. Objašnjava zatim i da je u krivičnopravnom smislu dijete do 14 godina i da ono ne može biti odgovorno.

– Maloljetnik je od 14 do 18 godina, s tim da je mlađi maloljetnik od 14 do 16 a stariji maloletnik od 16 do 18 godina. Ako je u pitanju mlađi maloljetnik, kao što je ovdje slučaj, ako se dokaže da je kriv, može mu se izreći samo vaspitna mjera. Znači, nema maloljetničkog zatvora, a kao najteža vaspitna mjera je upućivanje u vaspitno popravni dom od šest mjeseci do četiri godine – objašnjava Pavlović.

Starijem maloljetniku može se izreći izuzetno kazna maloljetničkog zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina:

– Pošto je seksualno zlostavljanje, i ipak je oštećeno dijete, starijem maloljetniku može da se izrekne kazna zatvora do deset godina. Dakle, s obzirom na to da se radi o mlađem maloljetniku, ako se dokaže da je kriv, može dobiti samo vaspitnu mjeru.

Djevojčica u trenutku napada nije bila sama. Policiji je ovaj slučaj prijavilo troje djece od oko deset godina. Oni su policiji, koja je brzo stigla na mjesto događaja, ispričali da ih je napala grupa, koja im je otela novac i mobilne telefone.

Mediji su izvjestili da su im rekli da je “njihova drugarica otišla za trojicom pripadnika romske nacionalnosti i jednom Romkinjom, tražeći od njih da joj vrate telefon koji su joj ukrali”.

Policija je djevojčicu, navodno, našla kod mračne šljunkare, bez dijelova garderobe. Pronađena djevojčica rekla je su je seksualno napali i ona je zajedno sa roditeljima prevezena u bolnicu na pregled.

U obližnjem romskom naselju ubrzo je priveden Đ. M. (14) i Đurica S. (21), kod kojih je pronašla mobilni telefon i novac ukraden od napadnute djevojčice.

Uhapšena Đurica S. policajcima je rekla da navodno nije vidjela da je djevojčica silovana, ali je čula da su joj trojica pripadnika romske nacionalnosti skinula donji veš, probali da je siluju i primorali na oralni seks.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79