Pritvoren član narkogrupe kojoj su sve akcije propale

Ekipa je organizirala transport, ali je pošiljka pala na granici s Bugarskom. Nisu im prošle ni dvije pošiljke “trave” za Njemačku.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je privremeni pritvor Davoru Čiliću, kojeg su po međunarodnoj difuznoj potjernici Interpola Zagreb lišili pripadnici SIPA-e.

Čilić je lociran i priveden u Čapljini, gdje je boravio u iznajmljenom stanu, a Hrvatska ga traži radi krivičnog gonjenja zbog optužbi da je, kao član kriminalne grupe, učestovao u neovlaštenoj proizvodnji i prometu narkotika..

Prema onome što su ranije izvještavali hrvatski mediji, Čilić, te prvookrivljeni i drugookrivljeni Damir Čuma (41) i Viktor Mrvalj (39) bili su glavni organizatori nekoliko akcija a grupu činili su još Tomislav Brataljenović (42), Sead Tabaković (52), Mirko Brkić (39) i Dalibor Krijan (28).

Zanimljivo je da su sve njihove akcije završile neuspijehom.

Hrvatski mediji tako navode da su oni najprije u ljeto pretprošle godine, od početka jula do početka augusta, s nepoznatim osobama iz Turske dogovorili krijumčarenje prekursora aceton-anhidrida iz Poljske na područje Turske.

Najprije su u Poljskoj kupili 5.000 litara spomenute kiseline, nabavili nalog za prevoz i provoz preko Hrvatske u Sloveniju, odakle su je namjeravali prokrijumčariti u Tursku, skrivenu u teretnom vozilu među solarnim panelima. Plan je funkcionirao preko dva granična prijelaza, jer je kamion prošao granice Slovenije i Hrvatske, odnosno Hrvatske i Srbije, ali ne i granični prijelaz Kalotina između Srbije i Bugarske.

Tamošnji su carinici, naime, tokom granične kontrole u tovarnom prostoru priključnog vozila pronašli pet plastičnih kontejnera zapremnine po 1000 litara, koji su bili ispunjeni prekursorom aceton-anhidridom. Tako im je propao plan.

Propast jedne akcije, međutim, nije ih omela u pripremi i realizaciji druge. Pri tome je već spomenuti Viktor Mrvalj, kako mu se stavlja na teret, u razdoblju od početka decembra 2017. do sredine januara 2018. godine, okupio i povezao u grupu Brateljenovića, Tabakovića i Čilića te više drugih osoba s područja Bosne i Hercegovine, radi kupovine većih količina marihuane na području Bosne i Hercegovine i njenog transporta u Njemačku radi daljnje preprodaje.

U prvoj akciji kupili su nešto više od 15 kilograma marihuane na području Čapljine, koju su namjeravali prevesti automobilom “škoda fabia” koju je Mrvalj nabavio u Njemačkoj, pa su  skrili u prostor za rezervni točak i stražnji branik. No, nije uspio otići dalje od graničnog prijelaza Slavonski Šamac, gdje su policajci i carinici 16. januara prošle godine pronašli skrivenu “travu”.

Ni druga akcija, koja se događala od februara do juna prošle godine, nije im uspjela. Za nju su, prema optužbi, Damir Čuma i Vikitor Mrvalj povezali suokrivljene Tabakovića, Čilića, Brkića i Krijana te više drugih osoba s područja BiH.

Taj put kupili su 40 kilograma na području Čapljine, ali su namjeravali “prošvercati” s legalnim prevozom stolica, koje su se kamionom marke prevozile iz preduzeća u BiH do preduzeća u Njemačkoj. Materiju su skrili u sredinu tovarnog prostora, rasporedivši je u 38 paketa između paketa sa stolicama, ali ni ovaj put nisu uspjeli u naumu, jer je sve otkriveno na graničnom prijelazu Slavonski Brod, gdje je vozač, okrivljeni Brkić zaustavljen 8. juna prošle godine prenosi Faktor.

 

Komšije ga kilometrima nosile kroz šumu: Muhameda Jašarevića zdrobilo stablo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79