Pritvoren Nikodin Komadara: Ubica konduktera se 22 godine krio u Rusiji

Poslije 22 godine skrivanja Nikodin Komadara (52) zvani Nidžo, osumnjičeni za ubistvo konduktera “Romanijaprevoza” Željka Minića i ranjavanje još dvije osobe 1999. godine na Palama, pritvoren je u Kaznenopopravnom zavodu „Kula“ u Istočnom Sarajevu.

Sukob na stanici

Komadara, koji važi za jednog od najtraženijih bjegunaca u BiH, uhapšen je u Moskvi na osnovu međunarodne potjernice, koja je za njim raspisana davne 2003. godine. Kako saznajemo, otkriven je zahvaljujući opsežnim provjerama koje je, u saradnji s drugim zemljama, provodio MUP Republike Srpske.

– Prilikom hapšenja Komadara je imao falsificirane putne isprave, izdate na ime Dragan Ilić. Upravo se pomoću tog lažnog identiteta uspijevao kriti dvije decenije – kazao je izvor iz MUP-a RS.

Na zahtjev pravosudnih organa, Rusija je 28. januara Komadaru izručila u BiH, da bi mu Okružni sud u Istočnom Sarajevu sutradan odredio pritvor.

Četiri metka

– Određen mu je jednomjesečni pritvor koji, prema ovom rješenju, može trajati do 28. februara. Pritvor je određen zbog opasnosti od bijega – rekao je predsjednik Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Senaid Ibrahimefendić.

On kaže da je Komadara pod istragom zbog sumnje da je 3. juna 1999. godine oko 12.20 sati, nakon prethodnih sukoba, na autobuskoj stanici na Palama hicima iz pištolja ubio konduktera Željka Minića.

– Minić je pogođen sa četiri metka iz pištolja kalibra 7,65 milimetara u glavu i grudni koš. Tada su lakše ranjeni putnici iz autobusa Milanka Elez i Srđan Savić. Izvršilac se nakon počinjenog krivičnog djela udaljio i dao u bijeg i od tada je bio nedostupan istražnim organima – rekao je Ibrahimefendić.

On je pojasnio da u ovom slučaj nema zastare te da Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo provodi istragu s ciljem podizanja optužnice.

Raspisane 52 potjernice

Na prijedlog MUP-a RS, u 2020. godini raspisane su 52 međunarodne potjernice, na osnovu kojih je pronađeno i uhapšeno 11 bjegunaca. Lani su locirana i uhapšena još 33 bjegunca za kojima su potjernice raspisane ranijih godina prenosi Avaz.

– Predmet međunarodnih potjernica su najčešće osobe osumnjičene za ubistva, razbojništva i teške krađe – naveli su u MUP-u RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79