Pritvorenici u ‘bh. Alkatrazu’ štrajkovali glađu zbog supe: U ćelijama smo po 22 sata, bez štampe, knjiga, tranzistora…

U godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti ove institucije za 2020. godinu navodi se da su zaprimili ovu žalbu te da je rad na predmetu u toku

Štrajkujemo glađu zbog loših uslova. Hrana je uglavnom suha, bez supe. Odbijaćemo da jedemo do ispunjenja naših zahtjeva.

Zatvorenici se žale na uslove u novom državnom zatvoru: “Razočarani, jer su se nadali televizorima u sobama i pristupu internetu ali…”

Na to je Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH u svojoj žalbi ukazala grupa pritvorenika iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatije kao “bh. Alkatraz”, pišu Nezavisne novine.

U godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti ove institucije za 2020. godinu navodi se da su zaprimili ovu žalbu te da je rad na predmetu u toku.

“U žalbi su naveli da su zbog loših uslova u ovoj pritvorskoj jedinici počeli štrajk glađu i da će odbijati hranu do ispunjenja njihovih zahtjeva. U pritvoru se nalaze u samoizolaciji, u ćelijama provode po 22 sata, bez dnevne štampe, bez knjiga, biblioteke, bez tranzistora, bez televizora, telefonska veza s advokatom i rodbinom slabo da i funkcioniše, a u ćelijama im je zabranjeno pušenje”, ističe se u izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2020.

U žalbi su pritvorenici ukazali da navodno nisu dobijali nikakva higijenska sredstva za čišćenje ćelija, a da je hrana bila uglavnom suha, bez supe.

“Podnosioci žalbe traže da im se obezbijedi dnevna štampa i postave televizori po sobama ili da im se omogući da sami kupe televizore koje bi po izlasku ostavili ustanovi”, naglašavaju ombudsmani.

Na ove navode pritvorenika su se ombudsmanima izjasnili iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH, te naveli da se odbijanje zatvorske hrane ne smatra štrajkom glađu, te da niko od pritvorenika nije izjavio da je stupio u štrajk glađu u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

“Maksimalno vrijeme koje pritvorenik provodi u ćeliji je 19 sati, a vrijeme provedeno van ćelije se sastoji od obavezna minimalna dva sata boravka na svježem vazduhu. Ostalo vrijeme van ćelije pritvorenici provode u prostorijama za zajedničke aktivnosti ili fitnes, ali najmanje u četiri navrata, u šta spada priprema i konzumacija toplih napitaka, konzumacija duvanskih proizvoda, gledanje TV programa, čitanje štampe, igranje društvenih igara”, piše u izjašnjenju.

Čak 94 pripravnika čuva najteže kriminalce u BiH

 

Dodali su i da pritvorenici mogu sami odlučiti da li će koristiti fitnes salu koja je opremljena trakama za trčanje, sobnim biciklom i dijelom sitnog inventara za vježbanje ili će boraviti u prostoriji za zajedničke aktivnosti.

Kako dodaju, TV uređaj je, u skladu s Pravilnikom, instaliran u prostoriji za zajedničke aktivnosti, gdje pritvorenici mogu da prate 24 različita domaća i inostrana kanala.

“Instaliranje TV uređaja u ćeliji može dozvoliti upravnik Zavoda u posebno opravdanim slučajevima. Telefonska veza funkcioniše nesmetano, pritvorenici putem instaliranih telefonskih govornica nesmetano ostvaruju telefonske kontakte na brojeve za koje posjeduju odobrenje Suda BiH”, ističe se u izjašnjenju.

Zabranjena je, dodaje se, konzumacija duvanskih proizvoda pritvorenicima u sobama gdje borave. Konzumacija duvanskih proizvoda je dozvoljena na prostoru za boravak na svježem vazduhu, te na balkonu koji je u okviru prostorije za zajedničke aktivnosti pritvorenika.

Siniša Perković, v.d. direktora ovog zatvora, smatra da su žalbe pritvorenika neutemeljene. Dodao je da sarađuju s Ombudsmanom i da je on na čelu institucije koja je relativno mlada pa je bilo puno posla, ali sve ide svojim tokom. Do sada je, tvrdi, urađen “lavovski dio posla”.

“Mi se držimo zakona. Kada je u pitanju TV, on spada u pogodnost i ta pogodnost im je odobrena. Međutim, oni su bili nervozni zato što je bilo premještanje iz svih ostalih zatvora na nivou BiH prema našem zatvoru i trebalo je neko vrijeme da se to organizuje”, naveo je Perković u izjavi za “Nezavisne novine”.

Dodao je da je i biblioteka oformljena, a da pušenje u ćelijama nije dozvoljeno jer tako zakon predviđa.

“Kada je riječ o hrani, ona je vrhunska, ali za sve to je trebalo vremena. Mi smo nova institucija. Sada imamo svoju kuhinju koja je, odgovorno tvrdim, ne dobra, nego odlična”, rekao je Perković za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH otvoren je 22. jula prošle godine u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79