Privatna apoteka “Diva Medica” iz Goražda zarađuje 1,5 miliona KM

Privatna apoteka „Diva Medica“ iz Goražda nije osnovana u skladu sa propisima, ali prihoduje skoro 1,5 miliona maraka godišnje. Najmanje polovina novca dolazi iz javnih budžeta

Nekadašnji općinski vijećnik iz Goražda Muamer Pezo odlučio je 2013. godine otvoriti apoteku u blizini bolnice i doma zdravlja. Imao je poslovni prostor naruku pacijentima pa se nadao uspješnom biznisu.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Apoteka je te godine dobila saglasnost za osnivanje koju je potpisala tadašnja kantonalna ministrica socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica Gordana Oršolić, a dvije godine kasnije izdano joj je i rješenje za rad.

U jesen 2019. godine Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je utvrdio da je „Diva Medica“ dobila dozvole na osnovu nerelevantnog dokumenta.

Apoteka je u međuvremenu prešla u ruke supružnika Adise i Denisa Džananovića koji su otvorili po još jednu poslovnicu u Goraždu i Sarajevu te razvili posao sa godišnjim prihodom od skoro 1,5 miliona maraka. Oni odluku suda nazivaju apsurdnom i nezakonitom.

Uprkos presudi, apoteka radi i dalje jer je u toku žalba „Dive Medice“ na odluke Kantonalnog i Federalnog ministarstva o njenom zatvaranju. Kantonalni sud Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) je po ovoj žalbi odložio zatvaranje jer bi devet radnika ostalo bez posla.

„Da je tadašnja ministrica podrobnije čitala zakone i podzakonske akte, ja mislim da mi ne bismo danas bili u ovom problemu“, smatra kantonalna premijerka Aida Obuća.
Udaljenost među apotekama

Iako do tada nisu imali nikakve porodične ni privatne veze sa ovim krajem, Denis i Adisa Džananović su iznenada na proputovanju kroz Goražde 2013. godine odlučili iznajmiti poslovni prostor od Muamera Peze. Njemu je već tada bilo „preko glave“ komplikacija na koje je nailazio pri pokušaju otvaranja apoteke.

Prema federalnim propisima o osnivanju apoteka, morao je, između ostalog, priložiti pozitivno mišljenje Komore magistara farmacije BPK-a (Kantonalna komora). Uz to, trebao je dostaviti i geodetski izmjer kojim bi dokazao da je apoteka udaljena najmanje 400 metara od susjedne.

Ispostavilo se da nije učinio ni jedno ni drugo, ali je uprkos tome ministrica Oršolić potpisala saglasnost za osnivanje. Naime, Kantonalna komora je 2013. godine odbila Pezin zahtjev za izdavanje pozitivnog mišljenja jer nije imao geodetski izmjer.

„Je li to komora geodeta ili farmaceuta? Oni u pravilnik mogu staviti da ne može biti osnivač ako mu nisu zelene oči – on ti kaže nisu ti zelene oči, ne možeš dobiti pozitivno mišljenje“, objašnjava Pezo zašto ne priznaje nadležnost Kantonalne komore, iako je ona propisana zakonom i potvrđena presudom Vrhovnog suda FBiH.

On je u Ministarstvo poslao katastarski izvod u kojem je pisalo da su najbliže apoteke „Al Hana“ i „9. maj“ udaljene 402 i 403 metra, što je odgovaralo propisanim uslovima o udaljenosti. Međutim, umjesto katastarskog izvoda koji ima odstupanja u mjerenjima, Ministarstvu je trebao proslijediti precizniji geodetski izmjer.

Ministrica Oršolić nije registrovala problem sa dokumentacijom već je Pezin zahtjev prihvatila kao uredan i potpisala saglasnost o osnivanju.

Nešto kasnije, krajem marta 2016. godine, Općinski sud u Goraždu je utvrdio da dokument na osnovu kojeg je to učinila nije validan.

“Ja sam radila po onome kako smo dobili izračun, odnosno preračun o udaljenosti kilometraže”, kaže Oršolić, tvrdeći da nije pogodovala Pezi. “A, jesmo mi mogli u tom momentu znati je li on ispravan? Je li moje ili tuđe da to računa je li ispravno ili nije?”

Tokom 2014. godine Džananovići su od Peze preuzeli posao i od Ministarstva zatražili saglasnost za rad. Shodno pravilima, obratili su se Kantonalnoj komori tražeći pozitivno mišljenje, ali su dobili odbijenicu jer su priložili stari katastarski izvod.

„Došla je nama dokumentacija od gospodina Džananovića – isti papir koji je bio za gospodina Pezu. Pa, valjda treba promijeniti ime i prezime“, kaže tadašnji predsjednik Kantonalne komore Agan Dolović. On je istovremeno i vlasnik apoteke „Al Hana“ koja se nalazi u susjedstvu „Dive Medice“.

Agan Dolović, bivši predsjednik Kantonalne komore magistara i vlasnik apoteke “Al Hana”, godinama insistira na zatvaranju komšijske “Dive Medice” (Foto: CIN)

Komora je angažovala sudskog vještaka da izmjeri stvarnu udaljenost među apotekama. On je u svom izvještaju napisao da je cestovna udaljenost automobilom do apoteke „Al Hana“ 217 metara, a do „9. maja“ 337 metara – obje bliže od dozvoljenog.

Vidjevši da im Kantonalna neće izdati pozitivno mišljenje, Džananovići su se obratili Federalnoj komori.

„Ne zanima me Komora magistara farmacije BPK-a, ja sam član Federalne komore i ona nam izdaje licence za rad“, kaže Adisa Džananović.

Tadašnja predsjednica Federalne komore Zahida Binakaj im je napisala pozitivno mišljenje i to je, kaže, bila samo tehnička stvar. Uprkos presudi Vrhovnog suda FBiH, ona nema dvojbu da li je imala nadležnost, ali kaže da bi njena odluka bila drugačija da je znala da je podatak o razdaljini među apotekama neistinit.

„Ovaj dokument koji ste mi dali na uvid (izvještaj sudskog vještaka, op. a.), on bi bio sasvim dovoljan, samo on, kao faktor eliminacije da se ne da saglasnost ‘Diva Medici’“, kaže Binakaj.

Nakon njenog potpisa nadležna ministrica je izdala rješenje za rad apoteci „Diva Medica“.

„Ne čudi mene Pezo, ne čudi me ni Džananović koliko me čudi Komora koja zastupa struku. Izdali su tu saglasnost farmaceutske komore za šta nisu bili nadležni“, kaže Agan Dolović.
Dobit aktivna, inspekcija pasivna

Kantonalna komora se bezuspješno žalila Federalnom ministarstvu zdravstva, navodeći da apoteka radi nezakonito, pa je rješenje potražila i na Vrhovnom sudu FBiH. On je u septembru 2019. godine poništio rješenje o osnivanju „Dive Medice“ i predmet vratio na ponovno rješavanje.

„Vrhovni sud Federacije je donio odluku koja je van pameti. Oni da su htjeli da urade pošteno (…), oni su trebali samo da kažu, u najgorem slučaju, ovo nije urađeno po zakonu, vratite na početak, a ne da uđu u meritum da oni presude“, kaže Denis Džananović.

On smatra da je vlasnik „Al Hane“ Dolović zloupotrijebio Komoru radi svog interesa.
„Ovo je trebao da bude kanton Al Hane kompletan, da preuzme gradske apoteke“, kaže, optužujući Dolovića za korupciju. Džananovići vjeruju da institucije namjerno rade protiv njihove apoteke.

„Imate Zakon o privrednim društvima, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, apotekarski zakon, Pravilnik – pa ako sam ja mogao sve ispoštovati, što ste vi u poziciji da ne možete ispoštovati to?“, kaže Dolović.

Premijerka Obuća navodi da je apsurdno nepriznavati presudu.

„Vi imate niz odluka koje su ukazivale na određene nepravilnosti od samog početka pa do danas. Mi smo se, zaista, spremni boriti protiv svih vidova korupcije koji su prisutni u BPK Goražde pa, možda, i određenim vidovima korupcije koji su bili i u ovom predmetu“, rekla je Obuća.

Dvije godine nakon presude Vrhovnog suda Kantonalno ministarstvo zdravstva donijelo je rješenje prema kojem je „Diva Medica“ trebala biti zatvorena.

“Nije jednostavno kad donesete rješenje o zatvaranju apoteke gdje radi više osoba. Međutim, mi smo dužni postupiti po zakonu. To je prioritet, bez obzira koliko bilo u pitanju radnih mjesta, zakon se mora poštovati”, kaže kantonalni ministar zdravstva Eniz Halilović.

Džananovići su se žalili na ovu odluku pa je Kantonalni sud u Goraždu zatvaranje privremeno odložio jer apoteka ima devet uposlenih. Iz Kantonalne komore tvrde da ih o tome nisu obavijestili niti uzeli u obzir njihove argumente pa je Komora pokrenula tužbu za ponavljanje postupka.

Sadašnji predsjednik Kantonalne komore Kenan Žerić kaže da sve treba biti po propisima: „Ako je sve uredno, u skladu sa zakonom, bit će doneseno pravno mišljenje onako kakvo treba da bude doneseno“.

Zavodi zdravstvenih osiguranja BPK-a i Kantona Sarajevo ne prekidaju saradnju sa apotekom, uprkos neprestanoj borbi, tužbama i žalbama kojima se ne vidi kraj.

“Za mene je bilo logično da, ako u rješenju piše da ne ispunjava uslove za rad, da Federalna inspekcija zatvori apoteku. I mi kao Zavod (…) ne bi imali s kim poslovati”, kaže direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Salem Halilović.

No, to se nije moglo desiti jer je “Diva Medica” pokrenula novi upravni spor, a Kantonalni sud odlučio da se zatvaranje odloži.

„U tom momentu se prekida inspekcijski nadzor i čeka se pravosnažna odluka suda. Prekida se i nastavlja se tek kad imamo presudu, a ona će biti, faktički, trećestepeno rješenje“, kaže pomoćnica direktora Federalne inspekcije Merima Tanović.

U međuvremenu, apoteka nastavlja da posluje. Od Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a je od 2015. godine naplatila skoro 3,5 miliona maraka na ime naknada za lijekove na recept. Od početka 2016. do novembra 2021. godine „Diva Medica“ je sa sarajevskim Zavodom zdravstvenog osiguranja imala promet vrijedan oko 1,2 miliona KM. Uz druge poslove, ova apoteka godišnje prihoduje skoro 1,5 miliona maraka.

Advokatica Kantonalne komore Elmedina Bojičić objašnjava da bi rješenje moglo biti daleko jer sistem omogućava duge pravne borbe:

„Kad Kantonalni sud odluči, neko će se žaliti – mi ili oni – pa ode na Vrhovni, pa ode na Ustavni. To je naš pravosudni sistem.“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79