Privrednici apeluju: Pozivamo vlast da proglasi vanrednu situaciju

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine je danas nakon sastanka u Privrednoj komori FBiH kazao kako bh. ekonomija trpi udare zbog epidemije koronavirusa.

– Zdravlje stanovništva je na prvom mjestu. Radimo sve u cilju da zadržimo radna mjesta. U cilju prevazilaženja ove situacije predlažemo sljedeće: Formirati krizni štab koji bi činilo Udruženje poslodavaca FBiH, Privredna komora FBiH i oni bi radili u saradnji sa kriznim štabom Ministarstva zdravstva FBiH.

Zatim formirati kompenzacijski fond iz budžeta, kako bi se ublažile ekonomske posljedice koronavirusa. Taj novac bi bio namjenjen za plate i doprinose radnika, a mogao bi se obezbijedti iz sredstava MMF-a i Svjetske banke. Uvesti moratorij za vraćanja kredita – rekao je Smailbegović.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Prvivredne komore FBiH, imao je jasnu poruku vlastima.

– Predlažemo da se proglasili vanredna situacija ili kako to već propisuje zakonska regulativa. Tek tada se mogu započeti pregovorio odlaganju isplata kredita stanovništva i kompanija – kategoričan je Jašarspahić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79