Privrednici iz Jablanice danas blokiraju put Sarajevo – Mostar zbog rekonstrukcije tunela Crnaja

Udruženja privrednika Jablanice za danas su najavila blokadu magistralnog puta M-17 nakon što je iz JP Ceste Federacije BiH za danas najavljen početak pripremnih radova na rekonstrukciji tunela Crnaja na magistralnom putu Sarajevo – Mostar.

Privrednici su se odlučili za mirno okupljanje i blokadu magistralnog puta zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva povodom izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Crnaja.

“Uputili smo relevantnim institucijama zahtjev za odobrenje i iskazivanje nezadovoljstva mirnim okupljanjem i blokadom saobraćajnice”, kažu oni.

Ističu da su u više navrata imali sastanke i obraćanja višim nivoima vlasti u FBiH bez konkretnog odgovora na postavljena i tražena pitanja.

“Moramo samo sa žaljenjem konstatirati da se za ova četiri mjeseca, koliko je trajala naša borba, ništa nije promijenilo, da nismo dobili nikakve konkretne garancije da planirani radovi neće proizvesti negativne utjecaje na život i poslovanje građana Jablanice”, dodali su.

Jablanički privrednici insistiraju da se prvo mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažu da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad, …) izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja s koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja.

“Vlada FBiH i JP Ceste FBiH moraju dati čvrste, pisane garancije koliko će trajati obustava saobraćaja”, naveli su oni.

Privrednici nisu precizirali u koliko sati će blokirati magistralni put prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79