Prlić poručila: Novim zakonom spriječit ćemo buduće “Kasumoviće”

Prlić poručila: Novim zakonom spriječit ćemo buduće “Kasumoviće”


Nova pravila koja će poboljšati zaštitu djece i maloljetnika od seksualnih prestupnika u Federaciji Bosne i Hercegovine stupila su na snagu ove sedmice, što je rezultat petogodišnjeg rada na parlamentarnoj proceduri.

Zakon o registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima postavlja nove standarde zaštite najmlađih, navodi zastupnica SDP-a Lana Prlić.

Kako Lana Prlić objašnjava za Raport, novi pravilnik o uspostavi i vođenju registra pedofila objavljen je u Službenom listu, i sada je zvanično stupio na snagu.

“Pravilnik je potpisao ministar i objavljen je u Službenom glasniku, a koordiniraće ga Ministarstvo unutrašnjih poslova na nivou kantona”, ističe Prlić.

Ova regulativa omogućava da se prestupnici unosom u elektronski registar i kartoteku stave pod veći nadzor, dok će Ministarstvo unutrašnjih poslova, tužilaštva i sudovi imati uvid u osuđene za seksualne delikte. Registar će biti tajan i trajan, a pristup će biti ograničen samo na one ustanove koje direktno ili indirektno rade s djecom i omladinom.

Paralelno s ovim zakonom, poznati glumac Moamer Kasumović osuđen je za bludne radnje s maloljetnom osobom i otkupio je svoju jednogodišnju kaznu za 36.500 KM, što je izazvalo javnu debatu i postavlja pitanje o efikasnosti trenutnog pravnog okvira. “Nažalost, trenutni Krivični zakon omogućava novčani otkup kazne za određena krivična djela”, dodaje Prlić, naglašavajući da se nada budućim promjenama koje će ukloniti ovu mogućnost.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija